Je bus klaar maken voor ombouw

Zodat je daarna echt aan de slag kan!

In deze fase is het belangrijk dat je de hele bus een grondige inspectie geeft. Je wilt ook dat het fundament van je huis goed staat voordat je aan het dak begint!

Daarom moet je eerst de bus kaal strippen. Dus heb je net als ons een volle bus hebt gekocht, ga dan eerst op zoek naar zaken als roest, beschadigingen, gaten en andere mogelijke verborgen gebreken. Misschien niet de meest inspirerende klus, maar wel lekker om je ombouw te beginnen met een klus dat niet al te veel denkwerk vereist!

Heb je nog geen bus gekocht? Lees dan eerst ons artikel over de zoektocht naar de perfecte bus!

Bus-ombouwen-Camper

Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ☆ ☆ ☆

Gouden tip

Zet je inboedel op Marktplaats of een Facebook groep - wie weet verdien je er nog wat aan!

 

1. Verwijder (en verkoop!) de bestaande inboedel

Het is zover: je hebt een bus gekocht en wilt gaan beginnen. Grote kans dat je bus voorheen gebruikt is voor een compleet ander doeleinde. In ons geval was het eerst van een waterschap geweest. Daarna nog een korte tijd van een zelfstandig timmerman die met pensioen ging. Het leek in ieder geval bij aanschaf nog op niks wat deed vermoeden dat we er ooit in gingen slapen.

De meeste bussen zullen niet zo vol staan als die van ons bij aankoop (zie foto hierboven). Maar waarschijnlijk zitten er ook in jouw bus nog wat zaken die verwijderd moeten worden. In ons geval stond er een hele inboedel in, inclusief werkkasten, lades, een mini hijskraan en bankschroef. Daarnaast was er al een tweede accu aanwezig, een diesel standkachel (iets wat ons veel geld heeft bespaard) en heel veel overbodige elektra (zie hieronder).

Hardnekkig vastgekit

Hardnekkig vastgekit

Wat is dit allemaal?!

Wat is dit allemaal?!

Tip! Breng de inboedel niet direct naar de stort, maar zet het op Marktplaats of een Facebook camperbouw groep. Er is vaak wel iemand op zoek naar specifieke onderdelen.

Zo hebben de werkkasten ons nog 375 euro opgeleverd, een bundel van de elektra 50 euro, en een grote aluminium loopplank van het dak 25 euro. Toch mooi meegenomen!

2. Verwijder bestaande bevestigingsmaterialen

Bij het verwijderen zal je waarschijnlijk een grote hoeveelheid schroeven, popnagels, kit en ander bevestigingsmateriaal tegenkomen. De hoeveelheid en locatie van dit bevestigingsmateriaal is afhankelijk per bus. De benodigdheden zijn dus ook wat uiteenlopend.

In ons geval hebben we veel gehad aan een (elektrische accu)boor en een haakse slijper om de grote hoeveelheid popnagels (en vaste schroeven) te verwijderen. Een manier om een popnagel te verwijderen is om met een metaalboortje door de kop van de popnagel te boren. Zo boor je hem er direct uit.

Een andere methode is om de kop van de popnagel (of vastzittende schroef) eraf te slijpen en daarna eruit te slaan met een hamer & drevel. In sommige gevallen is het helaas bijna niet te voorkomen dat het restant dan achter de tussenwand valt. Wij hebben er gelukkig nog nooit een horen rammelen in onze camper.

Door het verwijderen ontstaan er soms gaten die er eerst niet waren. Op sommige plekken kan dit niet zoveel kwaad, zoals in de spanten. Maar op een plaats waar een gat naar buiten ontstaat (in het dak of de vloer bijvoorbeeld) kan vocht naar binnen komen. Het is belangrijk om deze dan goed te dichten, wat op meerdere manieren kan:

  • De wat ingewikkeldere manier is om deze gaten dicht te lassen. Je hebt hier wat meer apparatuur en skills voor nodig, maar je weet dan (bijna) zeker dat het goed gaat.

  • Een eenvoudigere manier is om ze dicht te kitten/plamuren. Schuur waar mogelijk eerst even de randjes, ontvet het (met bijvoorbeeld thinner) en plaats daarna een anti-roest lak (primer & grondverf) zoals Hammerite erop. Hierover lees je meer bij punt 4.

Let er wel altijd op of het gaatje er hoort te zitten, of ontstaan is omdat je iets verwijderd hebt. In het eerste geval kan het juist bedoeld zijn om condensvorming, en daarmee roest, te voorkomen. Doe met deze gaten niets, deze zitten er voor een reden.

3. Wanden, vloeren & deuren

Je wilt de wanden, vloeren en deuren dusdanig strippen dat je overal tot de carrosserie van de bus komt. Afhankelijk van je bestaande bekleding zal dit betekenen dat je platen aluminium, hout en/of kunststof moet verwijderen. Haal ook de platen van de deuren, zodat je hier achter goed kan isoleren in de volgende fase. Zet deze platen niet gelijk bij het oud vuil; deze kunnen later teruggeplaatst worden of perfect dienen als mal!

Als je de bus niet meer op korte termijn gaat vervoeren, is het een goed idee om ook direct de stoelen en matten in het voorste gedeelte te verwijderen. Onze bus had daarnaast anti-inbraak schermen voor de ruiten zitten. Deze hebben we aan de achterzijde laten zitten. In de zijdeur hebben we ze verwijderd omdat we meer licht naar binnen wilden hebben.

Als je de vloer en wanden hebt verwijderd, stuit je waarschijnlijk op een verzameling van stof, zand en ander vuil dat jaren opgehoopt is. Het spreekt redelijk voor zich, maar we hebben het zo schoon gemaakt:

  • Goed om het eerst met bezem helemaal schoon (mondkap is aan te raden door al het stof).

  • Boen hem daarna meermalen met wat sop inclusief schrobber om hardnekkig vuil te kunnen verwijderen.

  • Eventuele lijmresten kan je verwijderen met terpentine of thinner - of een andere vloeistof specifiek ontwikkeld voor dit doel.

  • Bij echt hardnekkige lijmresten heeft een multi tool (met opzetstuk om te schrapen) ons goed geholpen.

    Het doel is dat de bus bijna net zo schoon is als hoe hij ooit uit de fabriek is komen rollen. Vergeet daarbij het dak niet, zeker als je er zonnepanelen of een dakterras op wil bouwen.

Before

Before

After

After

4. Roestbewerking

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van deze fase is het opsporen en behandelen van roest. Je kan er een heel artikel over schrijven, maar we zullen het niet te ingewikkeld proberen te maken.

Roestvorming ontstaat waar vocht het metaal in trekt, en kan er geleidelijk voor zorgen dat het metaalwerk van je bus compleet aangetast wordt. Mocht je tijdens het leeghalen van je bus tegen roest aanlopen: geen paniek.

Tenzij je een klassiek of slecht onderhouden model hebt gekocht, is het vaak voornamelijk oppervlakteroest. Is het wel doorgeroest (dit kan je controleren door bijv. even voorzichtig te porren met een schroevendraaier), dan is het een ander verhaal. Wij hebben dit niet gehad, dus hebben er zelf helaas (of .. gelukkig) geen ervaring mee.

Wat betreft oppervlakte roest: soms is het eenvoudig zichtbaar, maar soms ligt het onder de lak. Let dus op bubbeltjes of andere oneven plekken waar roest kan zitten.

Zo doe je het:

  1. De eerste stap nadat je roest hebt opgespoord, is schuren. Je kan lichte roest met een grof schuurpapier of met een staalborstel behandelen. Voor het hardnekkige werk is een haakse slijper met een staalborstel/schrijf beter geschikt. Schuur totdat je geen roest meer ziet en je tegen het schone metaal aan kijkt.

  2. Na het schuren is het goed om te zorgen dat er geen metaalresten meer aanwezig zijn. Maak het oppervlak goed schoon en ontvet het met bijv. thinner of wasbenzine.

  3. Als het schoon is kan je het behandelen met een anti-roest grondverf. Wij hebben voor Hammerite gekozen. Dit is een anti-corrosieve grondlaag voor (verroest) metaal, en dient zowel als primer en grondverf. Het wordt ook al decennia lang gebruikt in de autoindustrie (en volgens mij al die jaren met dezelfde etiketdesigner..)

  4. (Optioneel) Is de roest aan de binnenkant van de bus, dan hoef je eigenlijk geen rekening te houden met de esthetische kant, want dat zie je straks toch niet meer. Mocht de roest aan de buitenkant zijn, zoek dan de kleurcode van jouw model op.

    Bij ons stond dit in de deur, maar het kan ook onder de motorkap staan. Als je het niet kan vinden, dan kun je naar een garage rijden om de kleur uit te laten lezen. Koop bij een autospeciaalzaak de juiste lak, en breng deze na het schuren en ontvetten aan.

    Tip! Oefen je spuittechniek eerst op een stuk karton voordat je aan het echte werk begint. Het is aan te raden om te beginnen op een niet zo opvallende plek, mocht je je techniek nog niet helemaal onder de knie hebben… ;)

Onze bus zag er, op wat lichte oppervlakteplekjes na, nog erg goed uit.

Onze bus zag er, op wat lichte oppervlakteplekjes na, nog erg goed uit.

5. Klaar om te starten

Alles is als het goed is nu uit je bus, zijn de roestplekken behandeld en heb je iemand wellicht blij kunnen maken met de bestaande inboedel.

Waar wij persoonlijk tegen aan liepen, was een gebrek aan een plan. Eruit slopen is namelijk simpel: dit gaat vrij snel en vergt weinig denkkracht. Elk uur boek je veel progressie. Wat je hierna gaat doen vergt alleen meer voorbereiding. We wisten wel ongeveer waar het bed kwam of waar de keuken kwam, maar we kwamen er in deze fase echt achter dat alles met elkaar samen hangt.

Tip! Doe je research voordat je de hele bus stript, dan kan je daarna gelijk door! Ben jij nog zoekende naar je planning, lees dan dit artikel eens.

Een goede volgende stap zou zijn om te beginnen met de geluidsdemping en isolatie. Lees hier welke mogelijkheden er zijn en hoe je zelf, net als wij, je bus met Armaflex zou kunnen isoleren.


Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen bij het klaarmaken van jouw bus.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Het gewicht van jouw camper

Next
Next

Jouw camper isoleren: Geluidsdemping & Isolatiemateriaal