FAQ - Veel gestelde vragen

 

In februari 2021 zijn we live gegaan met huisopwielen.com. Sinds die tijd zijn we via verschillende manieren begonnen met mensen helpen die zelf een bus willen ombouwen tot camper en hebben we dus heel wat vragen mogen ontvangen.

Via onze whatsapp integratie kunnen mensen (gratis) vragen stellen, en ook via de mail komen regelmatig vragen binnen. Daarnaast zien we regelmatig vragen binnen komen in de comment-sectie onder de blog artikelen, die we ook zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Hier komen verschillende uiteenlopende soorten vragen binnen. Hoe duur is een camper bouwen eigenlijk? En waar vind je die ene tafelpoot? Maar ook complexere vragen over de RDW of regelgeving - iets wat niet altijd heel duidelijk is in Nederland en België. 

We hebben veel van deze vragen (en vragen die we van bekenden en vrienden krijgen) gebundeld in een FAQ. Lees deze dus even door als je een rookie camperbouwer (maar als veteraan leer je ongetwijfeld ook wat!). Het zal je op weg helpen en er zullen links staan naar andere artikelen die je helpen bij het zelf ombouwen van een camper.

We zullen hier doorlopend vragen blijven aanvullen. Het is dus nog niet compleet, maar helpt je zeker op weg. Succes met de ombouw naar camper!


  • Zelf hebben we twee campers gebouwd, een Renault Master en een Peugeot Boxer. Daarnaast hebben we hier en daar meegeholpen aan het bouwen van campers van vrienden. Voor onze eigen camperbouw hadden we niet veel ervaring als camperbouwers. Op basis van onze ervaringen delen we onze kennis met jullie via huisopwielen.com.

  • Nee, we bouwen zelf geen campers voor andere mensen. Maar kennen inmiddels wel genoeg mensen in ons netwerk die dat wel (heel bekwaam) kunnen uitvoeren. Mocht jij er over zitten te denken om het te laten doen, schroom dan niet om ons een bericht te sturen.

  • Voor ons is huisopwielen.com een passieproject om te kunnen delen wat wij geleerd hebben in ons traject om een bus om te bouwen tot camper. Maar we zijn daarnaast ook ondernemers en verdienen een kleine commissie als mensen via onze website een product kopen. Hier zijn we erg transparant over en deze inkomsten zorgen momenteel voor een vergoeding van onze vaste lasten voor huisopwielen.com.

  • Moeilijke vraag! Een camper bouwen is niet perse goedkoop. De gemiddelde persoon zit ongeveer tussen de 5000-7500 euro aan inbouw als ze het zelf doen. Onze beide bussen kosten ook ongeveer dat aan inbouw. Als je het laat doen, kan je dat bedrag makkelijk verdubbelen. Tel daar je bus bij (even een rondje doen op marktplaats of autowereld.nl) en je zit zo aan de 15.000-25.000 euro. Maar je kan natuurlijk ook een bedje erin doen, een simpele keuken en er lekker mee op surfvakantie gaan. Hou over het algemeen de volgende kosten aan voor inbouw:

    Surf camper: ± 100-3000 euro

    Vakantie camper: 3000-10000 euro

    Tiny-house camper: 10000-25000 euro

  • Ja, dat kan zeker, maar het zal altijd niet eenvoudig worden om zelf een camper te bouwen. Dus bereid je goed voor op dat je veel moet inlezen, wel eens een foutje zal gaan maken, en ook ongetwijfeld eens bij jezelf te rade gaan waarom je dit project gestart bent. Het is wel aan te raden om een ervaren vriend of familielid te betrekken in het project: leuk en leerzaam! In dit artikel vind je de benodigdheden om jouw bus te kunnen bouwen tot camper.

  • Wat je goed moet begrijpen is dat veel campers twee accu’s hebben in plaats van 1 (zoals in je auto). De startaccu is je standaard accu dat in elk voertuig zit, maar een camper heeft ook nog een leefgedeelte - genaamd de huishoudaccu. Deze kan energie voor je opslaan (zoals bij de accu van je telefoon) waar je vervolgens veel apparaten op kan laten werken. Die huishoudaccu moet echter ook opgeladen worden. Dit kan het beste door zonnepanelen, de dynamo van je eerste accu of via een laadpaal. Lees in dit artikel meer over elektriciteit via je zonnepanelen.

  • Oeh isolatie.. Wellicht het onderwerp met de meest uiteenlopende meningen. Want moet je het nu wel allemaal dichtplakken met isolatiemateriaal, of heeft het eigenlijk toch niet zoveel nut? In de basis isoleer je om te zorgen dat de temperatuur gereguleerd wordt, condensvorming tegen wordt gegaan en dient het ook om de resonantie (lawaai) tegen te gaan. Je isoleert je camper dus om het leefbaarder te maken - net als in een huis. Echter: waar een huis wel ontworpen is om in te wonen, is dat in een camper iets minder. De beste manier naast isoleren is ook om regelmatig even te luchten: zet dus een raampje of deur open. Lees in dit artikel alles over het isoleren van je camper!

  • Als je het het spannend vind om bepaalde delen te doen, dan raden we aan om je allereerst goed in te lezen. Als je dat hebt gedaan, probeer het onderdeel dan een keer buiten je bus om maar bijvoorbeeld in de garage met een oude plank of stuk metaal. Een andere goede tip is om aan je vader of oom te vragen of hij wel eens mee kijkt - vaak zit daar ook veel kennis. Daarnaast zijn er veel mensen die een deel van je camperbouw uit handen kunnen nemen. Je hoeft niet alles zelf te doen natuurlijk!

  • Een goede tip is om eerst even een (zelfbouw) camper te huren via een platform als Camptoo of Goboony. Dan voel je waarschijnlijk of het ook iets voor jou is. Kom je thuis met vlinders in je buik, dan wordt het waarschijnlijk tijd om eens rond te gaan kijken of je een leuke bus ziet. Lees je goed in en maak een weloverwogen keuze (of net als ons: halsoverkop..) en ga het gewoon doen!

  • Dit hangt af van de lengte van jou als persoon, en het type bus dat je hebt. Veel type zelfbouw campers kunnen een bed kwijt van 1.95m in de breedte, als je het slim inricht. Dat zijn bussen als een Peugeot Boxer, een Fiat Ducato of een Citroen Jumper. Andere bussen die je kan ombouwen tot camper zijn bijvoorbeeld een Mercedes Sprinter of een Renault Master. Bij deze bussen is de breedte wat minder, dus wordt een breedtebed een lastiger verhaal. Tenzij je kleiner bent dan 1.75m, dan lukt het altijd wel. In dit artikel leggen we uit hoe wij ons bed hebben gebouwd en geven we verschillende opties voor jou!

  • Wij douchen niet echt in de camper, maar hebben een geisertje hangen aan onze achterdeur. Zo kunnen we, eventueel in combinatie met een douchetentje, ons even afspoelen wanneer we zouden willen. In een l2h2 of kleiner wordt een douche vaak al wel een uitdaging vanwege de ruimte. Een groter formaat is eerder aan te raden als je een douche in de camper wilt!

  • Goede vraag en best pittig om te beantwoorden. Het hangt heel erg af van hoeveel tijd je te besteden hebt naast je ‘gewone leven’. Wij hebben bijna fulltime gewerkt aan onze eerste camper en er ongeveer 2.5 maand over gedaan. De tweede camper hebben we naast ons werk gedaan, en daar ongeveer 3 maanden over gedaan. Dat was dus veel avonden en weekenden klussen. Daarnaast hadden we bij de tweede camper al meer kennis. Reken dus ergens op 2-5 maanden als je veel tijd hebt, en 5-10 maanden als je minder tijd te besteden hebt.

  • Het aantal zonnepanelen dat je op je camper wilt bouwen hangt voornamelijk af van je stroomverbruik. Een goede eerste start om daar achter te komen is om dit artikel te lezen. Wij hebben zelf op onze ene camper 360 watt aan zonnepanelen liggen, en op onze tweede camper 260 watt. Dat zou voor veel zelfbouwers voldoende moeten zijn!

  • Het vinden van de juiste bus om om te bouwen tot camper is altijd best even een zoektocht. Je moet eerst weten wat je ongeveer wilt: afmetingen, merk, bouwjaar, budget etc. Daarna begint je echte zoektocht: waar ga je die droombus vinden? Je zult zien dat er verschillende aanbieders zijn online van bussen waar je een mooie camper van kan bouwen. Sommige zijn nog in goede staat, andere zijn echt gebruikt als klus-bus en sneller versleten. Dit artikel kan je zeker op weg helpen in je zoektocht naar de perfecte bus!