Watersysteem in je camper bouwen

Want eens in de zoveel tijd douchen is niet verkeerd ..

Het is geen overbodige luxe om tijdens je campertrips een voorraad water bij je te hebben. Anders dan thuis, is water in je camper opeens een schaarste en zal je eens in de zoveel tijd je tank moeten vullen. Hoe vaak je dat moet doen hangt af van de grootte van je watertank en hoeveel je aan water verbruikt.

In dit artikel vertellen we wat meer over onze keuzes voor het watersysteem en ook hoe we het verbruik tijdens onze trips ervaren!

camper-bouwen-kraan.jpg

Moeilijkheid ★ ★ ★ ★ ☆

Kosten ★ ★ ★ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ★ ★ ☆


Gouden tip

Ben je erg zwaar bebouwd aan 1 kant, overweeg dan om de watertank aan de andere kant te plaatsen. Dit kan veel invloed hebben op gewichtsverdeling!

In het overzicht hieronder zie je de route die het water in onze bus aflegt en de verschillende onderdelen die wij hebben gebruikt. We zullen op elk onderdeel inzoomen en ook vertellen welke producten wij specifiek hebben gebruikt.

camper-watersysteem.png

1. Watertoevoer

Laten we bij het begin beginnen: de toegang tot de watertank. Geen ingewikkeld onderdeel, maar misschien wel handig om met je te delen welke watertoevoer wij hebben gebruikt. Onze keuze heeft naast een gat voor het water ook gelijk een ventilatiegat. Lucht moet namelijk kunnen ontsnappen uit je watertank wanneer je deze met water vult en door deze combi-toevoer heb je dit probleem netjes opgelost.

Wij hebben besloten om de aansluiting in de garage te plaatsen, maar je kan dit natuurlijk ook inbouwen in de zijkant van je bus. Plaats de watertoevoer hoe dan ook op een plek significant hoger dan de watertank, zodat water er niet uit kan stromen als je bijvoorbeeld een steile helling op rijdt.

Er lopen vervolgens twee slangen naar de watertank. De watertoevoer heeft een 1 1/4” aansluiting, oftewel 31,75 mm. Zorg er dus voor dat je een slang pakt die hierop past. Wij hebben een slang met binnenmaat 30 mm gebruikt.

Tip! Het helpt om de slang warm te maken met bijvoorbeeld een föhn om ‘m er omheen te krijgen.

De ventilatieslang is hetzelfde als de gewapende waterslangen die we gebruikt hebben voor de rest van het watersysteem. Die heeft een binnendiameter van 12 mm. Om er zeker van te zijn dat je waterslang nergens naartoe gaat als er druk op komt te staan, wordt elk uiteinde van de slang vastgezet met een slangklem.

Waarschijnlijk een overbodige tip: doe de slangklem eerst om de slang voordat je deze in de tule draait.. ;-)

Nu denk je waarschijnlijk: wat zijn tules? Slangtules zijn de onderdelen die je in de slang steekt, waarmee je een slang koppelbaar maakt. Een koppelstuk dus. Dit wordt ook wel een slangpilaar genoemd. Door middel van dit koppelstuk kun je dus een slang aan een bepaald onderdeel van het watersysteem vastmaken.

2. Watertank, watersensor & waterpeilmeter

Aan het uitzoeken van de juiste watertank besteed je wellicht wat meer tijd dan het vorige onderdeel. Initieel leek het ons handig om de watertank bovenop de wielkast te plaatsen. Hier zijn speciale tanks voor en dit kan je veel loze ruimte besparen. Helaas kon deze tank slechts aan een kant van de bus gebruikt worden en dat was net niet de kant waar wij ‘m wilden hebben.

Welke watertank je koopt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • Welke watertanks wil je: alleen voor schoon water of ook voor afvalwater?

  • Waar ga je de watertank bevestigen: binnen of buiten de bus?

  • Waar ga je water voor te gebruiken: kraan/douche/wc?

  • Hoeveel ruimte heb je voor de watertank?

  • Hoeveel dagen wil je minimaal vooruit kunnen met de watervoorraad?

Onze ervaring

Wij hebben gekozen voor alleen een schoonwatertank. Om ons afvalwater op te vangen, plaatsen we een teil onder de bus waar de afvoer uitkomt en legen we het teiltje later. Wij gebruiken het water uit de tank voornamelijk om te koken en af te wassen. Daarnaast om af en toe een korte (maar warme!) douche te nemen.

Aangezien wij de tank deels in ons bankje wilde plaatsen, moesten we rekening houden met bepaalde afmetingen. Uiteindelijk hebben we een STLA watertank gekocht met een inhoud van 68 liter (afmetingen: 74 x 33 x 28 cm). Dit is een volledig zwarte tank, waardoor je minder snel algengroei hebt binnenin de tank als je je in tropische temperaturen begeeft. Wel zo fris!

Als we zuinig met het water omgaan dan kunnen we 4 dagen met onze watervoorraad doen. Dit houdt ongeveer in:

  • Allebei 1x kort douchen in die 4 dagen (vaak is er ook een douche waar je je kan afspoelen na het surfen)

  • 1x per dag afwassen

  • Ong. 6L per dag voor koken / tanden poetsen / drinken

Aansluiting van de watertank

Om je tank aan te sluiten op de verschillende waterslangen, is het belangrijk om te checken of (en zo ja, welke) koppelstukken er bij geleverd worden. Bij de STLA watertank zijn geen koppelstukken meegeleverd, maar wel al gaten met schroefdraad aangebracht. Deze kun je zelf verder doorboren als ze voor jou op de goede plek zitten. Wil je ze liever op een andere plek, dan kun je er zelf gaten in boren.

Wij hebben de standaard gaten allemaal kunnen gebruiken. Kijk goed welke maten de gaten hebben, zodat je het juiste formaat koppelstukken hiervoor kunt kopen. Deze gaten hebben allemaal binnendraad, wat betekent dat je sowieso een koppelstuk nodig hebt met buitendraad om deze erin te draaien.

Onze watertank heeft 4 aansluitingen: de watertoevoer, de ontluchting (zit naast de watertoevoer), de doorgang richting de waterpomp en een kraan om de tank helemaal leeg te laten lopen.

Watertoevoer / ontluchting

Zoals op de eerste foto hieronder te zien, hebben we voor deze twee aansluitingen een standaard tankdoorvoer gebruikt. Het handige aan deze doorvoer is dat je van binnen een ring stevig vast draait. Zorg ervoor dat je aan de buitenkant tussen de watertank en de doorvoer een afdichtring toevoegt. Zo weet je zeker dat het daar niet gaat lekken. Om de waterslang hebben we klemmen geplaatst. Bij de ventilatieslang is dit niet nodig, aangezien er geen hoge druk op komt te staan. Er loopt tenslotte lucht doorheen, geen water.

Doorgang naar waterpomp

Vanuit de tank wilden we een stevige constructie en daarom hebben we gekozen voor een aantal knelkoppelingen (2x knie, waarvan 1 met 1x buitendraad; 1x recht stuk met binnendraad) met koperen buis. In de laatste knelkoppeling is weer een tankdoorvoer met buitendraad gedraaid, waar de 12 mm dikke waterslang en een slangklem omheen zit.

Leegloopkraan

Een kraan om de tank volledig leeg te laten lopen is handig als je de camper langere tijd niet gaat gebruiken. Hiermee voorkom je dat er in de tussentijd een moeras in je tank gaat ontstaan.

Op de foto zie je hoe wij deze kraan zelf hebben gemaakt. We hebben een knel knie gebruikt met daaraan een rechte stopkraan. Deze staat standaard dicht en hieraan kunnen we een stuk tuinslang met Gardena kraanstuk (binnen schroefdraad) draaien. Zowel de leegloopkraan als de doorgang naar de waterpomp moeten ergens onderaan de tank zitten. Bij de leegloopkraan is het zelf het beste als deze echt op de bodem van de tank bevestigd wordt.

Wij hebben er echter voor gekozen dit niet te doen, aangezien we hier niet echt de ruimte voor hadden. We kunnen de tank wat schuin zetten, zodat deze toch volledig leeg kan lopen.

1. Watertoevoer + ventilatieslang

1. Watertoevoer + ventilatieslang

2. Aansluiting voor waternetwerk

2. Aansluiting voor waternetwerk

3. Kraan voor totale leegloop watertank

3. Kraan voor totale leegloop watertank

4. Bovenaanzicht kraan & tuinslang voor totale leegloop

4. Bovenaanzicht kraan & tuinslang voor totale leegloop

Watersensor & waterpeilmeter

Het kunnen aflezen van het waterniveau in je watertank is geen overbodige luxe. Zeker als je watertank wat verstopt zit in je buscamper. Er zijn een aantal watersensoren met extern scherm op de markt, waarvan deze sensor en waterpeilmeter van Nuova Rade waarschijnlijk de meest gebruikte is. De sensor heb je in een aantal standaard maten, oplopend (met steeds 5 cm) van 20 cm - 35 cm. Onze watertank heeft een hoogte van 28 cm, dus voor ons was de sensor van 25 cm de beste oplossing. De waterpeilmeter - het externe schermpje - plaats je op een voor jou handige locatie. Zo hoef je nooit meer je watertank zelf in te duiken om te zien hoe voel deze zit.

Er zijn echter ook sensoren die je zelf op maat kunt maken, bijvoorbeeld van Votronic. Deze is een stuk duurder, dus daarom hebben wij uiteindelijk voor de Nuova Rade gekozen. Als je ook een vuilwatertank in je camper hebt waar je een sensor in wilt, dan is deze complete set een goede optie. Wij vinden Nuova Rade in ieder geval top werken, de andere hebben we nog geen ervaring mee.

Een watersensor in je tank plaatsen is heel snel gedaan: je pakt een gatenzaag en boort er een gat in dat groot genoeg is om het lange gedeelte naar beneden te laten zakken. Plaats er weer een afdichtring tussen en schroef de sensor vast op de daarvoor voorgeboorde gaten. As easy as that!

3. Waterfilter, waterpomp & expansievat

Om ervoor te zorgen dat het water de tank kan verlaten richting je kraan of douche, heb je een pomp nodig. Wij hebben voor de pomp een waterfilter geplaatst, zodat eventuele troep in het water niet de pomp in gaat en daar mogelijk een verstopping veroorzaakt. Zo’n filter kost maar €6,00, dus dit is iets wat wij aanraden om aan te schaffen.

Voor een waterpomp heb je grofweg 2 types: een drukpomp en een dompelpomp. Een dompelpomp wordt in de watertank gehangen en wordt via een schakelaar aangezet. Deze schakelaar zit bijna altijd verwerkt in de kraan. Bij een dompelpomp is het dus belangrijk dat je een kraan kiest specifiek gemaakt voor een dompelpomp. Daarnaast is het bij een dompelpomp belangrijk dat je deze nooit zonder water laat sputteren, want dan is de pomp vrijwel zeker kapot. (Gelukkig is de dompelpomp een stuk goedkoper dan de drukpomp om opnieuw aan te schaffen, mocht het je toch overkomen..).

Wij hebben gekozen voor een drukpomp omdat we dan, in onze optiek, een mooiere kraan konden kiezen. Je komt dan al snel uit op een drukpomp van Shurflo (Trail King waterpomp 12 volt - 7 liter - 2,1 bar-editie). In ieder geval is de naam een mond vol, maar wat houdt het in?

Alvast een tip! Let er goed op wat de richting is waar de pomp zuigt en pompt (staat erop aangegeven). Wij hadden hem eerst verkeerd om geplaatst (op de foto hieronder staat hij dus verkeerd), waardoor onze watertank een bubbelbad werd. Gelukkig was het vrij eenvoudig om ‘m om te draaien.

 
 

Goed, terug naar wat info over pomp: de pomp draait op stroom van 12 volt, zoals veel onderdelen in campers (denk aan licht/usb-oplaad poorten/kleine ventilatoren). Per minuut wordt er 7 liter water gepompt. Wil je een hele harde douchestraal, dan kun je eventueel kiezen voor een hoger aantal liters per minuut; voor ons is 7 liter meer dan genoeg. Weet ook: hoe meer liters je pomp per minuut gebruikt, hoe sneller je watertank leeg is. En hoe sneller je dus weer op zoek moet naar een vulpunt.

De 2,1 bar (30psi) toont de hoogte van de druk aan die de pomp in de waterleidingen drukt. Belangrijk om altijd even al je onderdelen in het watersysteem langs te lopen en te checken welke druk ze aan kunnen. Een boiler heeft bijvoorbeeld een maximum druk. Ook de Qlima instant geiser die wij hebben heeft een maximum. Gelukkig is deze 10 bar, dus daar kan vrijwel elke dompel- en drukpomp voor gebruikt worden.

Gebaseerd op de verpakking van de pomp lijkt het alsof je een pomp van 30 jaar oud in handen hebt, maar hij werkt als een trein. Laat je dus niet misleiden door de wat ietwat verouderde verpakkingskeuze :)

Expansievat

Wanneer je een drukpomp in je camper plaatst, is het aan te raden om het expansievat toe te voegen aan je watersysteem. Een expansievat, uuuuh? Wij wisten ook niet wat het was voordat we aan het watersysteem begonnen. Het expansievat plaats je na de drukpomp, waar het de stoten van de drukpomp opvangt en een regelmatige waterstroom doorlaat - wel zo prettig! Daarnaast verlengt het expansievat de levensduur van je drukpomp.

Bij het Fiamma A20 expansievat is de druk standaard ingesteld op 0.9 bar. Deze schijn je aan te kunnen passen met een normale compressor op het ventiel. Wij hebben het gewoon op de fabrieksinstellingen laten staan.

4. Drinkwaterfilter, kraan & afvoer

Net voor de T-splitsing van het water hebben wij een waterfilter geplaatst van het merk Jabsco Aqua Filta (weer zo’n lekkere naam). Dit is niet de meest logische plek, want nu wordt het water naar de douche ook gefilterd. Hierdoor moeten we de filter misschien iets eerder vervangen. Het wordt namelijk aangeraden om het filter een- tot tweejaarlijks te vervangen. De Aqua Filta paste bij ons niet achter of in de keukenkastjes vlakbij de kraan. De keuze was daardoor dus snel gemaakt om ‘m in de garage te hangen.

Kraan & afvoer

camper-keuken-kraan.jpg

Wanneer je kiest voor een drukpomp, kun je eigenlijk elke kraan gebruiken die je mooi vindt. Bij een dompelpomp zit je vast aan de standaard camperkranen met ingebouwde schakelaar en daar werden wij vaak niet zo blij van. Wij hebben uiteindelijk deze zwarte kraan besteld.

5. Instant geiser

In onze L2 / H2 bus hadden we besloten om geen vaste douche in de camper te plaatsen. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om een instant geiser aan een van onze achterdeuren te hangen. Door middel van gas wordt het water verwarmd. Het verbaasde ons echt hoe snel dat gaat!

Een van de meest bekende is de Qlima mobiele geiser (PGWH1010) en deze hebben wij ook aangeschaft. Je betaalt er wel wat voor, maar een warme straal na een koude surfsessie is dan ook onbetaalbaar.

De waterslang kunnen we koppelen en ontkoppelen.

De waterslang kunnen we koppelen en ontkoppelen.

Dus:

Een goed watersysteem in je camper zorgt er voor dat het werkelijk voelt als een huis op wielen. Het leert je daarnaast ook om zuinig om te gaan met waterverbruik. De kraan laat je wat minder snel lopen dan thuis in je huis.

Let er wel op, zeker bij onregelmatig gebruik, dat je de watertank goed schoon houdt. Leeg de tank voldoende, zeker wanneer je voor een langere tijd niet met de camper weg gaat. Er zijn daarnaast verschillende producten op de markt zodat je de tank goed kan reinigen en ontsmetten.


Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het inbouwen van jouw watersysteem.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant!

Previous
Previous

Het aantal zonnepanelen voor je camper berekenen

Next
Next

Gassysteem in je camper bouwen