Camper voorruit vervangen: zó pak je dat aan

Zodat je snel weer onderweg bent

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een camper en dat is niet verwonderlijk, want reizen met een camper levert je veel voordelen op. Een camper geeft je onwijs veel vrijheid en bespaart je gedoe met het opzetten en afbreken van de tent. De meeste landen in Europa lenen zich uitstekend voor een vakantie met een huis op wielen, dus er worden jaarlijks veel camper-kilometers gemaakt. Dan kan er onderweg weleens wat gebeuren. Weet je wat je moet doen als je ruitschade hebt? We leggen het je uit in deze blog.

- in samenwerking met agch.nl -

Voorruit reparatie bij campers is een specialistische aangelegenheid

Net zoals bij auto’s kan het voorkomen dat er ruitschade ontstaat aan de voorruit van de camper. In veel gevallen is dit geen gemakkelijke taak om zelf op te lossen en moet er gebruik gemaakt worden van een gespecialiseerd bedrijf. Het feit dat sommige grote autoruitschade bedrijven, zoals Carglass, niet meer voorzien in voorruit reparaties van integraalcampers, heeft de roep om gespecialiseerde voorruit camper vervangen bedrijven nog verder aangewakkerd.

Hieronder vind je een aantal punten om rekening mee te houden als je een voorruit wilt laten vervangen:

1. Jouw type camper

Er zijn veel soorten en maten campers en daarmee ook veel verschillende type voorruiten. Voor een zelfbouw camper wordt vaak een bestelbus gebruikt. In deze camper heb je vaak iets beperktere ruimte, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je bus. De typische camper camper wordt ook wel een integraal camper genoemd, daarnaast heb je ook een semi-integraal camper. Bij deze laatstgenoemde is het auto gedeelte (chassis) apart gebouwd en geleverd aan de camperproducent die het camper gedeelte er vervolgens opbouwt. Deze campers hebben vaak iets minder slaapruimte, maar zijn wel zuiniger dan de integraal camper. Welk type camper je hebt, is belangrijk voor het vervangen van jouw ruit. Voor sommige type campers is het vinden van de juiste ruit een uitdaging en heb je hulp van een gespecialiseerde

1.1 Een ruit vinden voor oudere modellen integraal campers

De integraal camper is de grootste (en vaak ook duurste) variant camper met ook de grootste voorruit. De integraal campers gaan vaak tientallen jaren mee. Soms heeft dit tot gevolg dat bepaalde ruiten niet meer op voorraad leverbaar zijn, wat het vervangen van een ruit bemoeilijkt. Gespecialiseerde bedrijven in voorruit reparaties voor campers hebben gelukkig een groot netwerk, waardoor dit soort ruiten door hen vaak nog wel gevonden kunnen worden. Zo kun je weer jaren zorgeloos onderweg zijn!

2. Garantie en kwaliteit met BOVAG-bedrijven

Wil je zekerheid dat de ruit op de juiste manier vervangen wordt? Er zijn verschillende gespecialiseerde bedrijven te vinden in Nederland. De meeste van deze bedrijven zijn aangesloten bij BOVAG, de brancheorganisatie die toeziet op de kwaliteit van de reparatie of ruitvervanging. Het voordeel aan het zakendoen met BOVAG gecertificeerde bedrijven is de gegarandeerde kwaliteit van de werkzaamheden en de bijbehorende garantie. Deze garantie heeft soms een afwisselende looptijd, maar bestaat in de meeste gevallen uit enkele jaren.

3. Verzekering op de camper

Net zoals bij een auto, is het ook voor een camper bij de wet verplicht om een verzekering af te sluiten. Je hebt hierin diverse mogelijkheden: van de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) tot de zogenaamde All-risk-verzekering. De laatste voorziet ook in de vergoeding van schades door eigen schuld. In veel gevallen valt voorruit schade van de camper binnen de voorwaarden van de WA+ polis, maar het is verstandig om dit vooraf goed te checken. Vaak kan een ruit-schade specialist helpen om hier snel een antwoord op te krijgen.

4. Eigen risico bij ruitschade

Bij veel verzekeringsschades dient er een Eigen Risico betaald te worden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het soort polis en bij welke verzekeringsmaatschappij de camper verzekerd is. In veel gevallen wordt er geen Eigen Risico gerekend wanneer er gebruik gemaakt wordt van geselecteerde ruitschade experts. In de polis staat vermeld bij welke schade-experts er geen Eigen Risico is. Dit is handig om te controleren voordat de reparatie wordt uitgevoerd, omdat Eigen Risico soms kan oplopen tot wel enkele honderden euro’s. De NKC is verreweg de grootste camperclub van Nederland. Mocht je bij NKC verzekerd zijn, dan is het dus aan de raden om naar een schadebedrijf uit het netwerk van NKC te gaan, zodat je die paar honderd euro Eigen Risico in je zak houdt.


We hopen dat dit artikel van huisopwielen.com en agch.nl je op weg heeft geholpen wanneer je jouw voorruit moet vervangen.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Een van jouw camperbouw onderdelen liever uitbesteden?

Laat het uitvoeren via de Werkplaats van huisopwielen.com

Next
Next

Een dakterras op je camper bouwen: de voor- en nadelen op een rijtje