Een dakterras op je camper bouwen: de voor- en nadelen op een rijtje

Want heeft zo’n vlonder op het dak eigenlijk wel nut?

Een van de redenen dat campers de laatste jaren ontzettend populair zijn geworden, is door de mooie foto’s op social media. Wat er dan vaak niet kan missen is een foto vanaf het dak van de camper. Vaak inclusief bedlakens of volwaardig tuinmeubel-set (super onhandig, maar goed: ieder zijn ding).

Ook al zijn wij niet echt super actief op Instagram, toch hebben we een besloten om een dakterras op onze camper te plaatsen. Iets waar we achteraf erg tevreden mee zijn (maar Bas eigenlijk een beetje onzin vond op het begin..).

Mocht jij eraan denken om een dakterras op je camper te plaatsen: hierbij 4 voor en na-delen waar je rekening mee moet houden als je een dakterras wilt bouwen op je camper.

Camper bouwen met uitzicht dakterras

Voordeel #1: Het is een goede plek om te genieten van het uitzicht

Een van de beste redenen om een dakterras op je dak te nemen, is toch wel het uitzicht. Omdat je wat hoger zit, heb je een mooi punt vanuit waarvan je de omgeving kan zien. Dit kan heel fijn zijn als je in de heuvels staat, of bijvoorbeeld bij een mooi meer. Ook al merkten we dat we zelf niet heel vaak op het dak zaten, we kregen regelmatig foto’s doorgestuurd van huurders die Barry ergens neer hadden gezet en zelf op het dak waren gaan zitten.

Huurders Machiel & Emma op het dak van Barry!

Voordeel #2: Je kan gemakkelijker zaken op het dak vervoeren!

Een andere reden om een dakterras te nemen is omdat het een eenvoudige manier is om spullen op te bevestigen. Zelf reizen we regelmatig rond met een aantal surfplanken (vaak in een boardbag) en die kunnen we eenvoudig bevestigen op het dakterras. Mocht je enkel een imperial hebben dan kan het natuurlijk ook prima, maar dan kan je er zelf weer wat minder gemakkelijk bij.

Surfboards op dakterras van zelfbouwcamper

Soms binden we de boards op het dak, maar vaak gooien we ze ook gewoon achterin

Nu lopen we op het dakterras en maken we de spullen met spanbanden vast. Ook zaken als kisten zijn gemakkelijker vast te maken op een dakterras dan op de horizontale spijlen van het imperiaal. Lopen op een houten vlonder is toch wel echt gemakkelijker dan op de spijlen van het imperiaal!

Nadeel #1: Het is extra gewicht

In dit artikel leggen we meer uit over het belang van het gewicht als jij een bus gaat ombouwen tot camper. Misschien hoef je er geen rekening mee te houden bij jouw camperbouw, maar de meeste zelfbouwers zijn hier toch wel mee bezig. Ben je namelijk te zwaar, dan kan je in de problemen komen - of heb je een ander rijbewijs nodig. Daarnaast betaal je meer wegenbelasting wanneer jouw camper zwaarder is, dus proberen veel bouwers om die reden de bus zo licht mogelijk te houden.

Door het toevoegen van houten vlonderplaten op het dak wordt het geheel toch een stukkie zwaarder. Daarnaast bestaat de kans dat je extra spullen mee gaat nemen, want ja, dat dakterras heb je niet voor niets!

Nadeel #2: Je moet rekening houden met o.a. je dakramen plaatsen

Het tweede nadeel is dat je rekening moet houden met je dakramen. Zo hebben wij achter een dakraam, waar we later ook onze vlonder wilden plaatsen. Het dakraam klapt tot ongeveer 45 graden open, en zou dan niet helemaal meer open kunnen.

Vlonder op dak van zelfbouw camper

We hebben dit opgelost door een horizontale ligger te verwijderen en een gat te maken in het dakterras. Zo kan ons dakraam nog maximaal open, en hebben we er eigenlijk ook geen last van wanneer we zaken op het dak willen bevestigen. Onze surfboards liggen altijd naast het gat, dus dat is goed te doen zo!

To build or not to build?

Als gewicht geen beslissende factor is en je hebt toch al een imperiaal op het dak: waarom niet? Het is gemakkelijk en het zit niemand in de weg. Moet je wel iets meer op je gewicht letten en ben je niet van plan om zoveel spullen mee te nemen, dan zouden we het niet aanraden.

 

We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het beslissen over wel/geen dakterras.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Camper voorruit vervangen: zó pak je dat aan

Next
Next

Een bus ombouwen naar camper: de 5 meest gestelde vragen