Een bus ombouwen naar camper: de 5 meest gestelde vragen

Welke vragen kregen wij het vaakst na een jaar huisopwielen.com?

Als je eraan denkt om een bus om te bouwen naar een camper, dan beeld je jezelf waarschijnlijk in je kloffie onder het zaagsel. Nu is dat niet per se onwaar, maar je zit stiekem ook heel veel uur achter je laptopje (of op de wc) onderzoek te doen. En zo ben je waarschijnlijk ook op huisopwielen.com beland - welkom!

Via whatsapp, mail en comments onder de artikelen krijgen wij veel vragen binnen van mensen die midden in hun onderzoek zitten wat betreft het bouwen van een camper. En we helpen iedereen natuurlijk graag. Daarom hierbij de 5 meest gestelde vragen na een jaar huisopwielen.com.

Note: We hebben een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen over camperbouw hier staan, mocht je dit artikel interessant vinden.

Zelfbouw camper

Moeilijkheid ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Vraag 1: Help, het denkbeeldige ‘blok’ van de RDW past niet in mijn camper, wat moet ik doen?

Een vraag die wij vaak binnen krijgen betreft een van de regels van de RDW. In het specifiek over het denkbeeldige blok dat in elke camper zou moeten passen. Dit denkbeeldige blok heeft een afmeting van 200 (l) x170 (h) x 90 (b) centimeter. Zodra je dus je lege bus gaat ombouwen tot camper, dan komen er natuurlijk zaken in zoals een bed, stoelen, een keukenblok en kasten. Past dat blok dan nog wel?

Een lege bus voor ombouw camper

Hier past ‘ie in de lengte en breedte wel, maar in de hoogte (nog) niet!

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: dat blok hoeft alleen te passen in de lege bus. Het is om aan te geven dat kleine personenauto’s niet omgebouwd mogen worden tot camper, en je er naar redelijkheid in zou moeten kunnen vertoeven. Een van de redenen dat we dus ook een hefdak hebben in onze tweede camper is vanwege dit denkbeeldige blok. Anders haalden we de 1.70 meter in stahoogte niet.

Vraag 2: Hoe duur is het om een camper te bouwen?

Ondanks dat we een vrij uitgebreid artikel hebben geschreven, krijgen we toch best vaak vragen binnen over de kosten van een camper. Het antwoord hier is wat minder simpel: je kan namelijk alle kanten op. We spreken mensen die voor een paar duizend euro een camper hebben gebouwd, maar ook voor veel meer. Maar bij een beetje gemiddelde zelfbouw-camper zit je toch al snel aan ergens tussen de €12.000-18.000 (inclusief bus). Onze twee campers hebben ook ongeveer dit gekost.

Binnenkant camper zelfbouw
De binnenkant van een camper die zelfgebouwd is

De laatste jaren (2020-2022) zijn de prijzen van bussen, materiaal en eventuele externe arbeidskosten (als je bijvoorbeeld de elektra uitbesteed) flink gestegen. Dat rekent zich natuurlijk allemaal door in een uiteindelijk hogere kostprijs van een camper. En dan moet je ook nog denken aan kosten voor bijvoorbeeld verzekering, wegenbelasting, stalling etc.

We willen je natuurlijk niet demotiveren om een camper te bouwen, maar stiekem komen er wel wat kosten bij kijken. Goed dus om dat van tevoren in kaart te brengen. Wij vinden het helemaal waard, want je krijgt er ook veel voor terug! :)

Vraag 3: Waar zit jullie werkplaats en kan ik eens komen kijken bij een camper van jullie?

Als we deze vraag krijgen moeten we altijd wel even glimlachen. We hebben zelf geen fysiek kantoor of werkplaats (maar wie weet wat nog komen gaat). Je kan ons dus niet fysiek bezoeken, maar dat betekent niet dat we niet bereikbaar zijn. Ook al hebben we best wat ervaring inmiddels - we zijn geen professionele camperbouwers en dat claimen we ook niet te zijn. Maar we geloven wel dat we met veel passie iedereen kunnen helpen om zelf een camper te bouwen!

Daarnaast bouwen we geen campers voor andere mensen. We hebben inmiddels wel wat mensen in ons netwerk die op een soortgelijke manier een camper bouwen. Mocht je daar interesse in hebben, laat het gerust weten en we linken je.

Vraag 4: Ik heb weinig kluservaring - kan ik zelf een bus ombouwen tot camper?

Wij geloven er sterk in dat alles te leren valt. We zijn deze website ook begonnen om te zorgen dat we iedereen kunnen helpen om een camper te bouwen. Het begon met vrienden en familie, maar inmiddels hebben we een grote groep bezoekers van deze website al op weg geholpen. Veel van die mensen beginnen met relatief weinig klus-ervaring.

Iemand die klust aan zelfbouw camper
Iemand die een matras zaagt voor zelfbouw camper

Het scheelt wel als je iemand in je omgeving hebt die weleens mee kan kijken of iets voor kan doen. Dit zorgt ervoor dat je leerproces sneller gaat en je ook een extra paar ogen hebt om te controleren of je alles goed doet. Je gaat uiteindelijk wel de weg op met de camper en je wilt dat alles veilig is. Wij kunnen je via ons kanaal helpen met veel informatie, maar sommige zaken moet je toch echt in de praktijk zelf doen.

Mocht je je er niet prettig bij voelen om een bepaald onderdeel zelf te doen (bijv. elektra), dan kan je er altijd voor kiezen om een deel uit te besteden. Soms kan je dan ook samen met de professional kijken hoe iets moet en leer je er zelf ook weer van. Je zal niet de eerste camperbouwer zijn die verslaafd raakt aan het bouwen van campers :)

Vraag 5: Hoe lang duurt het ongeveer om zelf een camper te bouwen?

Het proces van het ombouwen van een bus tot camper kan voor iedereen erg verschillen. Zo hangt het enorm af van je wensen, je budget, maar ook zeker van de tijd die je er in wilt en kunt stoppen. Daarom zijn er campertjes die in een maand zijn gebouwd, maar ook bussen die pas na jaren officieel volwaardige campers zijn.

Ter referentie: wij hebben over onze eerste camper ongeveer 2.5 maand gedaan, maar dat was bijna full-time bouwen met drie personen. De tweede camper duurde ongeveer 3 maanden, maar daar werkten we iets minder intensief aan. Het ging aan de ene kant sneller omdat we veel al wisten, maar duurde uiteindelijk langer omdat we minder tijd per week eraan konden besteden. Reken ergens rond de 4-6 maanden gemiddeld als je er veel tijd aan kan besteden.

Wees niet bang om vragen te stellen!

Je kunt ons altijd vragen stellen wat je niet weet, of wat onze website nog niet goed uitlegt. Dan kunnen wij jouw vragen weer toevoegen aan onze FAQ en kunnen we zoveel mogelijk camperbouwers helpen. Schroom dus niet om contact op te nemen en succes met bouwen!

 

We hopen dat dit de 5 meest gestelde vragen + antwoorden je weer wat op weg heeft geholpen.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Een dakterras op je camper bouwen: de voor- en nadelen op een rijtje

Next
Next

6 tips om jouw camper te beveiligen tegen diefstal en inbraak