6 tips om jouw camper te beveiligen tegen diefstal en inbraak

Zodat je jouw camper overal veilig kan parkeren

Na maanden bouwen en zwoegen om van je bus een camper te maken, is de grootste nachtmerrie waarschijnlijk dat je camper gestolen wordt. Of dat er ingebroken wordt en je waardevolle of persoonlijke spullen meegenomen worden. Het zal (helaas) niet de eerste camper zijn en ook niet de laatste. Je camper beveiligen tegen diefstal of inbraak is dus erg belangrijk. Sommige camperverzekeraars stellen ook bepaalde eisen om diefstal te voorkomen. Hieronder geven we een aantal tips en tricks over hoe je jouw camper kan beveiligen!

Camper beveiligen

Waarom moet je je camper eigenlijk beveiligen?

De afgelopen jaren is de vraag naar campers enorm gestegen. Er werden altijd al wel campers gestolen en ingebroken, maar doordat de waarde van campers stijgt, wordt het natuurlijk ook interessanter voor diefstal. Daarnaast liggen er vaak veel waardevolle spullen in een camper, wat ook interessant voor inbraak is. Denk aan bijvoorbeeld je laptop of je camera - die zal je niet bij elke keer dat je je camper verlaat met je meenemen. 

Maar wat zijn nou goede manieren om je camper te beveiligen en diefstal of inbraak te voorkomen? Hier enkele tips:

Tip 1. Kies zorgvuldig de locatie van jouw camper overnachting

De locatie waar je je camper neerzet heeft veel invloed op de veiligheid. De meest veilige manier om te overnachten is vaak op een beveiligde overnachtingsplaats zoals een camping, maar dit is niet altijd de leukste plek (vinden wij). Soms wil je je camper in de natuur neerzetten (waarom heb je anders die zonnepanelen op je dak..). Of misschien ben je onderweg naar je plek van bestemming en zoek je een plek dichtbij de autoweg. Dus: waar moet je zoal op letten?

Overnachten in natuur met camper

Persoonlijk laten we de camper wat minder graag achter in een drukke stad. We zijn niet vaak in een stad te vinden, maar mochten we wel een keer in een stad zijn, dan parkeren we hem vaak op een bewaakte parkeerplaats zodat we zeker weten dat hij daar veilig staat. Over het algemeen is een stad niet echt gemaakt voor een camper, maar mocht je toch een tijdje naar een stad willen - zoek van tevoren dan even uit waar je camper veilig kan staan.

Als je hem niet op een betaalde spot zet, kijk dan altijd naar de omgeving waar je hem neer wilt gaan zetten. Wil je hem bijvoorbeeld op een afgelegen bedrijventerrein zetten en ben je daar de enige camper, rijd eerst even rond of je je er prettig bij voelt. Soms zie je bepaalde kenmerken wat kan duiden een minder ontwikkelde wijk: veel afval op straat, rondhangende mensen, vervallen, leegstaande gebouwen. Dit hoeft helemaal niks te betekenen, maar wel goed om even een beeld te krijgen bij een wijk en naar je gut feeling te luisteren.

Daarnaast wordt vlak langs de snelweg vaak afgeraden. Wij hebben hier zelf geen ervaring mee, maar in alle eerlijkheid: als er al tientallen campers staan lijkt het ons niet zo’n probleem. 

Mocht je hem op een openbare plek willen zetten en je weet niet zo goed waar, dan kijken wij vaak op een app zoals Park4Night. Hier houden andere camper-liefhebbers allerlei camper spots bij en laten velen ook een review achter. Daar kan je dus snel zien of een overnachting doorgaans veilig is en of je er überhaupt mag staan met je camper. Ook handig als je liever in de buurt van andere camperaars overnacht.

Tip 2. Een versnellingsbakslot (Bearlock)

Goed, je hebt je plekje gekozen en denkt veilig te staan. Maar hoe zorg je ervoor dat niemand je camper mee kan nemen? Een van de beste manieren om je camper te beveiligen is door middel van een versnellingsbakslot. Wij hebben zelf zo’n slot in laten bouwen, in ons geval een Bearlock. Een Bearlock is een extra slot met een aparte sleutel, die ervoor zorgt dat je niet meer kan schakelen. Vanuit diverse verzekeraars wordt dit slot aangeraden. Volgens velen de beste manier om je camper te beschermen!

Het inbouwen van de Bearlock was voor ons verplicht vanuit de instantie waar we hem destijds verzekerd hadden, maar we vinden het ook zeker geen weggegooid geld. Een Bearlock moet je door een gecertificeerde dealer in laten bouwen. We hebben het laten doen door een lokaal autogarage bij ons in de buurt en het was in totaal ongeveer 600 euro. Zo’n systeem is bij heel veel diverse campers en busjes in te bouwen, dus grote kans dat het ook in jouw busje kan.

Tip 3. Alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Een ander soort alarm wat je kan inbouwen in je camper is een alarmsysteem met  hellingshoek-detectie. Bij ons in de Renault Master zat dit al ingebouwd (lucky us), maar je kan hem ook prima (laten) inbouwen. De hellingshoek-detectie kan een diefstal van een camper voorkomen, doordat het alarm afgaat als de camper wordt opgetild of opgekrikt. Bij meer dan 2% helling gaat er dan een alarm af. 

In ons geval kwamen we er per toeval achter dat dit systeem al ingebouwd was. Zodra we zelf de eerste keer in onze camper zaten en met de afstandbediening onze camper op slot deden, activeerde dit alarmsysteem. Als we dan liepen of bewogen ging het alarm af, want de bus bewoog mee. In ons geval hebben we het opgelost door vanaf nu handmatig alle sloten te sluiten voordat we gaan slapen. We wilden namelijk dit systeem niet verwijderen. Niet de meest fancy oplossing: wel erg praktisch!

Tip 4. GPS-tracker voor je camper

Deze hebben wij niet in onze camper, maar veel campers kiezen voor een vorm van terugvindsysteem, vaak in de vorm van een GPS-tracker. Daarmee kan bij diefstal gekeken worden waar de camper zich op dat moment bevindt. Een sticker of vermelding ergens op de camper (bijvoorbeeld op de ruit) dat er een GPS-tracker aanwezig is, kan ook geen kwaad. Het zal in ieder geval afschrikken om in te breken bij jouw camper. 

Tip 5. Een kluis in je camper bevestigen

Toegegeven: een kluis helpt niet echt bij het voorkomen van een diefstal. Maar het helpt wel bij het voorkomen van diefstal van je spullen als er ingebroken wordt. Een kluis (die goed bevestigt is en niet in het zicht is) is een goede opslagplaats voor zaken zoals je paspoort, laptops en eventuele geheugenkaarten. Houd er wel rekening mee dat je het niet op een te ingewikkelde plek plaatst. Als het teveel moeite kost dan zal je (wij in ieder geval) in de praktijk er minder vaak gebruik van maken.

 
 

Tip 6. De juiste camperverzekering

Mocht je na bovenstaande tips en tricks helaas toch pech hebben, zorg dan in ieder geval dat het goed voor je geregeld is qua verzekering. Veel camperverzekeraars hebben bepaalde eisen (zoals bij ons een Bearlock) voordat ze je camper willen verzekeren. Kijk ook goed wat er wel en niet verzekerd is, en voor hoeveel dagen achtereenvolgend. Vervelend als achteraf blijkt dat je in een bepaalde situatie toch niet verzekerd bent! Welke inboedel wel en niet verzekerd is, verschilt veel per verzekeraar - moeite waard om dat goed uit te zoeken!

Bonus: je kunt natuurlijk ook een goede waakhond nemen, net zoals Guus!

 
 

We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het vinden van de juiste beveiliging.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Een bus ombouwen naar camper: de 5 meest gestelde vragen

Next
Next

Even langs bij ..