Even langs bij ..

Astrid & Rik!

Met huisopwielen.com proberen we mensen te helpen om zelf een camper te bouwen. Het is dan des te leuker om bouwers te zien en te spreken die, met een kleine bijdrage van ons, een prachtige camper bouwen. Wij praten met verschillende zelfbouwers en vragen hen het hemd van hun lijf, zodat jij dat weer mee kan nemen tijdens je eigen bouw.

Voor de tweede editie gaan we langs bij Astrid (28 jaar, HR adviseur) en Rik (31 jaar, sustaining engineer). Zij hebben in 2020 samen een oranje Volkswagen Crafter gekocht en deze voor zo’n €17.500 omgebouwd tot volwaardige camper.

Astrid en Rik in een zelfgebouwde camper

©Merel van Dooren - www.merelvdoorenphotography.nl

Geschatte leestijd: 3 minuten

Onderdelen in dit artikel:

  1. Klaar voor de start ..

  2. Aan de slag

  3. Tada! De camper is af

Moeilijkheid ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ☆ ☆ ☆ ☆

1. Klaar voor de start ..

Wat was voor jullie de aanleiding om zelf een camper te gaan bouwen?
We hielden altijd al veel van kamperen en van road trips maken. Maar iedere keer die tent opzetten en afbreken kost toch best veel tijd. Tijdens veel van onze vakanties kwamen we vaak van die leuke campertjes tegen en zo ontstond onze droom. Tijdens onze studententijd was dit nog niet realiseerbaar, maar toen we beiden een baan hadden zijn we gaan sparen om dit te kunnen doen! Heerlijk om nu zo makkelijk op pad te kunnen, ook als het nog niet zo warm is.

2. Aan de slag

Welke benodigdheden konden jullie tijdens de bouw absoluut niet missen?
We hebben onze camper in de winter gebouwd in een oude koeienstal waar het heel erg koud was. We leefden daar dus vooral op lekkere warme koffie, thee en tosti’s. Dus los van goed gereedschap waren dat onze belangrijkste essentials.

Waar hebben jullie de camper gebouwd?
Wij hebben onze camper in een oude koeienstal bij een boer gebouwd. We hadden zelf geen plek om te bouwen, dus zijn toen op zoek gegaan naar een geschikte plek in de regio. Deze koeienstal wordt nu als camperstalling gebruikt en wij hadden daar een gedeelte waar we mochten bouwen.

Hebben jullie nog hulp gehad of onderdelen uitbesteed?
We hebben één zijraam laten plaatsen en we hebben het tafelblad laten maken. Verder zijn er veel vrienden van ons mee komen helpen tijdens het bouwen, niet alleen handig maar ook heel gezellig!

Wat zijn jullie tijdens het bouwen over jezelf te weten gekomen?
Astrid over Rik: dat hij inderdaad écht alles kan bouwen - ik dacht dat dit altijd stoere praatjes waren haha ..
Rik over Astrid: .. dat ze nog creatiever is dan ik dacht!

Hoelang hebben jullie er in totaal over gedaan?
In totaal duurde het bouwen bij ons zo’n 6 maanden. We deden dit naast onze fulltime banen, dus vooral in de avonduren en weekenden.

Een zelfbouw camper in Zweden

2. Tada! Jullie camper is af

Wat zijn de mooiste features in jullie camper?
Sowieso ons liftbed! De leefruimte die we daarmee creëren en tegelijkertijd in een vast bed kunnen slapen is heerlijk. Daarnaast zijn we heel blij met de geluidsinstallatie met discobal: Rik & Astrid, voor al uw feesten en partijen! Onze dieselkachel is ook een hele goede investering geweest, geeft ons zoveel extra mogelijkheden om in de herfst en winter ook op pad te gaan.

Wat viel achteraf het meest tegen?
We hebben boven de bestuurderscabine onze ‘kledingkasten’ maar deze ruimte is eigenlijk net te klein. Daarnaast hebben we wat bespaard op het hout waar we onze wanden mee hebben gemaakt en dat vinden we achteraf toch zonde.

Qua werkzaamheden waren het liftbed en de dieselkachel het moeilijkst om te maken/plaatsen, maar dat maakte de uitdaging ook zo leuk! Achteraf teruggekeken hebben we véél van onze tijd besteed aan zagen met de decoupeerzaag en alles verven, verven, verven.

Het interieur van een camper

Wat zou je de volgende keer sowieso anders doen?
Een tafelzaag kopen, dat scheelt een hoop tijd! En geen Ali Expres Accumonitor kopen.. Die werkt namelijk niet, dus hebben we achteraf alsnog een duurdere accumonitor moeten komen. Onze gordijnen hebben we laten maken, maar ook daar zijn we niet super tevreden over. Dit zouden we toch liever zelf leren of door iemand laten maken die het wat mooier kan.

Wat is de meest bijzondere camper spot waar je geslapen hebt?
Dat was in Zweden, waar we midden in de Zweedse natuur bij een hele vriendelijke boer hebben gestaan. In Nederland hebben we ook een hele mooie camperspot gehad in Westkappele, hier kun je je camper op een verhard stuk vlakbij de zee neerzetten (zie foto hieronder). Je mag hier niet slapen maar het is wel een prachtige plek om even uit te waaien of voor een lekkere lunch.

Een camper in westkapelle op vakantie

Sta je al in de startblokken voor een volgende camper?
Zeker! Vooral Rik heeft al mooie plannen om meer campers te gaan maken!

Als je 1 tip zou mogen geven aan een toekomstige camperbouwer, wat zou dat dan zijn?
Lid worden van camper-communities op Facebook. Dit is heel handig om vragen in te stellen, want iedere camperbouwer vindt het leuk om met je mee te denken. En natuurlijk het lezen van camperblogs (zoals huisopwielen.com ;-)) en heel veel YouTube video’s kijken.

Benieuwd naar de avonturen van Astrid & Rik? Volg ze op @VAN.gineering


We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met de keuze voor internet in jouw camper.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Flexibele of glazen zonnepanelen op je camper

Next
Next

Locatie-onafhankelijk wonen en werken in een camper