Locatie-onafhankelijk wonen en werken in een camper

Kun je fulltime werken vanuit een camper?

We krijgen best wel eens de vraag of we het zouden aanraden om fulltime te wonen & werken in een camper. We schrijven deze blog vanuit een overwinter-appartement in Lagos (Portugal) en niet vanuit de camper, dus dat is al een kleine hint hoe we naar dit topic kijken. Maar wat voor de eén niet werkt, werkt voor de ander misschien wel. So let’s dive in!

Een camper onderweg

Geschatte leestijd : 3 minuten

Onderdelen in dit artikel :

  1. Disclaimer

  2. Onze situatie

  3. Werken in de camper

  4. Conclusie

Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ★ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ☆ ☆ ☆

1. Disclaimer

Laten we voorop stellen dat iedereen vooral moet doen waar hij of zij zich fijn bij voelt. Verschillende mensen hebben andere wensen, ander werk en een andere visie op hoe ze hun leven willen inrichten. En velen (net als wij) hebben ook überhaupt niet de ambitie om onderweg te werken, maar willen vooral lekker rondreizen. Dat is allemaal prima - live and let live.

Maar mocht je wel overwegen om digitaal en locatie-onafhankelijk te gaan werken, dan moet er moet ook wat realisme in het gesprek komen. Een klein beetje tegengas tegen de mooie #vanlife Instagram foto’s en de levensstijl rondom het Digital Nomad-zijn. Zij die er geld mee (proberen te) verdienen, zijn vaak ook zelf het business model. En moeten dus relevant blijven en als persoon een merk worden - om op die manier een inkomen te kunnen genereren. En daar is in principe natuurlijk niks mis mee, al kun je je afvragen of die markt niet inmiddels een beetje verzadigd is.

Maar mocht je werk doen wat niet draait om jouw als persoon die aan het reizen is (je bent bijvoorbeeld Designer, Developer of je zit veel in videocalls) - dan is het simpelweg te kort door de bocht om te denken dat je jouw laptop overal open kan slaan en aan de slag kan.

2. Onze situatie

Tijdens en na onze studententijd hebben we verschillende lange reizen gemaakt door Azië, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika. Elke keer kwamen we terug met nog maar een paar euro op zak, maar een bak aan ervaringen en nieuwe mensen. Dit was het 100% waard en geweldig om meegemaakt te hebben.

Maar de afgelopen jaren zijn we meer gaan werken en ondernemen. Gaan kijken hoe we permanenter een gevoel van vrijheid kunnen creëren in onze levens. Natuurlijk zouden we weer een jaar erop uit kunnen gaan en fulltime kunnen reizen, maar dan voelt het alsof we onze andere ambities een beetje in de koelkast zetten. Ambities zoals het werken aan onze onderneming(en) en zorgen dat we duurzaam locatie-onafhankelijk kunnen werken.

Ik (Bas) werk als zelfstandig consultant waar ik bedrijven help om nieuwe diensten op te zetten. Ik heb daarnaast een startup waar ik met een partner applicaties ontwikkel voor partijen in een natuurbescherming, waaronder WWF. Lotte werkt als zelfstandig change manager voor klanten als Univé, NS en is actief voor enkele non-profit organisaties zoals WFP. Huisopwielen.com is dus een van de projecten waar we met veel plezier aan werken, maar het is niet onze fulltime job.

 
Locatie onafhankelijk werken camper
 

Gezien ons werk is het simpelweg fijner om niet te werken vanuit een camper, maar werken we veel liever ‘gewoon’ vanuit een appartement. Of dat nu Portugal, Spanje, Italië of gewoon Nederland is, maakt ons eigenlijk niet zoveel uit. Maar wel met het comfort dat een bureau, een eigen werkkamer, en razendsnel internet brengt. Momenteel overwinteren we voor de tweede keer in een fijn appartement in Lagos (Portugal) en zijn we niet van plan dit in te ruilen voor een werkplek in de camper.

Maar uh.. zijn jullie dan wel echte vanlifers?

Nee, waarschijnlijk niet. Maakt ons eigenlijk ook niet zoveel uit. Wij bouwen graag campers en schrijven erover op huisopwielen.com, maar we wonen er niet in - simple as that :)

3. Werken in de camper

Mocht je nog niet afgeschrikt zijn en toch willen gaan werken onderweg - natuurlijk is niks onmogelijk! Het ligt daarnaast ook aan de grootte van je camper, wat voor werk je doet, en waar je tevreden mee bent qua maandelijks inkomen, hoe jouw werkzaamheden zullen gaan verlopen.

Wellicht kan je prima rondkomen van een aantal uurtjes werk en vind je het heerlijk om de overige uren rond te reizen of te surfen. Daarnaast is door Corona het locatie-onafhankelijk werken in een stroomversnelling gekomen en wordt het steeds eenvoudiger om te werken vanuit elke plek.

Om je op weg te helpen enkele dingen om rekening mee te houden als jij wilt werken in een camper:

Tip 1: Het is makkelijker om je ‘vaste-locatie inkomen’ locatie-onafhankelijk te maken dan tijdens je trip te moeten zoeken naar werk.

Met enige regelmaat krijgen wij vragen - of zien we de vraag voorbij komen - hoe vanlifers hun leven bekostigen. Er zijn verschillende manieren om onderweg geld te verdienen (Workaway, vertaalklussen etc), of je probeert geld te verdienen met het bouwen van een Instagram / Youtube kanaal. Maar als je het ons vraagt kun je beter nu al op zoek gaan naar een leuke job die je ook locatie-onafhankelijk kan doen en dan dat leven proberen door te zetten wanneer je op pad wilt met de camper!

Tip 2: Bedenk je basisbehoeften om te werken en richt je camper er op in.

Internet - Een van de belangrijkste basisbehoeftes om te kunnen werken is natuurlijk internet. We hebben er een blog over geschreven, maar een goede internetverbinding heb je zeker nodig om lekker te kunnen werken. Maar vaak heb je op de mooiste plekken in de natuur geen verbinding. En gaat je data-bundel toch ook wel vrij snel op. Dus bedenk goed hoe je dit aan wilt pakken en houdt er wellicht rekening mee in je dagschema. Zo kan je besluiten om een aantal dagen in de bewoonde wereld te zijn en daar je werk te doen waarvoor je verbonden moet zijn. Je gefocuste werk zou je op de andere plekken kunnen doen - minder afleiding!

Stroom - Als je weet dat je best wat stroom nodig gaat hebben voor bijvoorbeeld het regelmatig laden van je laptop, zorg dan voor goede zonnepanelen. In deze blog kan je meer leren over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Een goede accu is hierbij ook belang. Zo hoef je niet elke keer te kijken hoe vol je accu is en of je wel iets kan opladen.

Werkplek - Daarnaast is het belangrijk om tijdens het indelen van je camper rekening te houden met een goede werkplek. Natuurlijk kan je vanuit bed werken, maar een fijne werkplek maakt het werken een stuk comfortabeler. Een fijn stoel en een tafel op de juiste hoogte scheelt al veel. Denk er daarnaast aan: mocht je ook nog even willen kunnen werken terwijl je partner al naar bed wil, dan moet je niet een constructie bouwen waarbij je tafel ook het bed is.

Een kantoor in een camper

@chrisandsara_

Tip 3: Bedenk goed of je uberhaupt wel wilt werken onderweg

Niet om je nogmaals te doen laten twijfelen, maar zeg nou zelf: als je op pad bent naar de mooiste stranden en bergtoppen - hoeveel zin heb jij dan om te werken? Natuurlijk is het fijn om onderweg geld te verdienen, maar het is ook lekker om daar helemaal niet aan te hoeven denken. Het reizen met een camper hoeft niet duur te zijn, dus als je even spaart kan je het al vrij snel een tijdje uitzingen.

4. Conclusie

Er zijn verschillende manieren mogelijk hoe je naar het werken in een camper kijkt. Zoals gezegd: iedereen moet doen wat hij of zij wil - maar we wilden ook een eerlijke blik delen op hoe wij ernaar kijken. Hopelijk helpt je dit op weg. We gunnen namelijk iedereen een locatie-onafhankelijk bestaan vol vrijheid!


We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met ..

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Even langs bij ..

Next
Next

9 lessen en tips voor het verhuren van je camper