De zoektocht naar de perfecte bus
En een aantal geschikte bussen om een camper van te bouwen
Het vinden van een goede bus om een camper te bouwen kan best een intimiderend proces zijn. Welk formaat is geschikt voor mijn wensen? Welk type moet ik kiezen? Hoe weet ik eigenlijk of een bus goed is?
Tegelijkertijd moet je het niet té ingewikkeld voor jezelf maken, want zo verschillend zijn bussen ook weer niet. Je kan van vrijwel elke bus een mooie camper bouwen.
Let’s dive in!
Indien je al (ongeveer) weet wat je wilt qua bus, kijk dan ook eens naar onze aankoopservice.
Geschatte leestijd: 11 minuten
Onderdelen in dit artikel:
Moeilijkheid ★ ★ ★ ★ ☆
Kosten ★ ★ ★ ★ ☆
Tijd ★ ★ ★ ★ ★
Gouden tip
Vraag in een Facebook groep eens een keer of je iemands camper mag komen bekijken ter inspiratie!
Als je begint met het zoeken naar een bus, dan is het goed om eerst te bedenken waarvoor je hem wilt gaan gebruiken.
Is het voornamelijk voor weekendtrips of ga je er een langere periode in wonen? Wil je veel steden bezoeken of juist de natuur in? Reis je solo of gaat de hele (schoon)familie mee?
Als je dat ongeveer duidelijk hebt, dan kun je gaan kijken welk formaat buscamper daar het beste bij past.
Het formaat van een bus wordt in Nederland door vrijwel alle automerken aangeduid met twee letters (L & H) met daarachter een cijfer (1/2/3/4). De L staat voor Lengte en de H staat voor Hoogte.
Zo kan je tijdens je zoektocht een Fiat Ducato L2/H2 tegenkomen, maar ook een Renault Master L3/H2. Hoe hoger het cijfer, hoe langer/hoger de bus.
Ondanks dat er indicaties bestaan voor het formaat, betekent dit niet dat alle bussen exact dezelfde afmetingen hebben.
Zo is het oude model Ford Transit L2/H2 aanzienlijk kleiner dan een Mercedes Sprinter L2/H2. Andere bussen (zoals bijv. een Fiat Ducato, Peugeot Boxer of Citroen Jumper) zijn weer net wat breder.
Elk formaat heeft zo zijn voor-en nadelen. Een bus zoals een Volkswagen Transporter is een L1/H1: compact en relatief zuinig. De meeste zelfbouwers nemen vaak een L2/H2 of een L2/H3. Dit geeft je meer ruimte en is ook nog gangbaar op alle parkeerplaatsen.
Reis je vaak met meer mensen of ga je er langere tijd in wonen, dan is een L3 of een L4/L5 interessant om naar te kijken.
Let wel op: het maximale gewicht dat je met rijbewijs B mag rijden is 3500kg. Hoe langer de bus, hoe makkelijker je hier boven komt. Neem dit niet te licht op (no pun intended..). Hier staan flinke boetes op mocht je tijdens een meting over de gewichtsgrens zitten.
Verschillende maten bus: van L1 tot L3/L4. We worden (helaas) niet gesponsord door Volkswagen :)
Voor de volledigheid: je hebt ook nog een buitencategorie. Omgebouwde schoolbussen, expeditievoertuigen, dubbeldekkers. De bussen die het goed doen op Youtube en Instagram.
Heel gaaf, maar weet wel: hoe groter en zwaarder je bouwt, des te meer regels er bij komen kijken, en hoe hoger je maandelijkse lasten en co2 uitstoot zijn.
In de volgende tabel hebben we een overzicht proberen te maken wanneer je voor welke bus kan gaan.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kunnen we over de kleur discussiëren, maar in grote lijnen zal het zo ongeveer uitzien.
Wij hebben bij onze bus gekozen voor een L2/H2 formaat. Achteraf hadden we misschien eerder gekozen voor een L2/H3 (niet elk automerk levert deze maat), want dat zou ons net wat meer ruimte in de hoogte geven.
Ons plafond is nu 1.88m hoog, dus we kunnen beiden staan, maar wat extra ruimte was niet mis geweest!
Hopelijk weet je nu welk formaat bus je wilt om een camper van te bouwen. Stap 2 is op zoek naar de bus, maar op welke automerken kan je gaan zoeken?
Bezoek een gemiddeld forum of blog over welk merk buscamper het meest geschikt is - en je wordt er niet veel wijzer van. ‘‘Een Fiat is een Italiaanse wagen, die zijn onbetrouwbaar.. Een Renault Master is een Franse auto; ook niet aan beginnen.. Een Volkswagen Crafter heeft altijd motorproblemen..’’.
Eens, er zal vast een kern van waarheid in deze meningen zitten, maar de laatste jaren is de kwaliteit van de bussen een heel eind gelijk getrokken.
Belangrijker is hoe er met de bus om is gegaan (lees hiervoor nog even door naar de volgende sectie).
Bij dezen dus 11 bussen die jou op weg kunnen helpen tijdens je zoektocht!
Het kleinere segment: L1/H1
In het kleinere segment (L1/H1) is de onbetwiste favoriet de Volkswagen Transporter. Bekend door de iconische oude modellen en nog steeds geliefd bij kampeerders in alle landen.
De oude modellen (T1/T2) zijn inmiddels vrijwel onbetaalbaar geworden (en die koop je ook niet voor comfort..). Nieuwere modellen zoals bijv. de T4 of T5 worden de laatste jaren vaak omgebouwd tot camper.
Andere opties zijn een Opel Vivaro of een Peugeot Expert. Bij dit formaat bus is het te overwegen om een hefdak in te bouwen om te slapen en extra ruimte te creëren. Ook door het maken van uitschuifbare kasten voor bijvoorbeeld je kooktoestel maak je slim gebruik van de ruimte.
Wij hebben zelf besloten om een maat groter te gaan, mede omdat we wilden kunnen staan in de bus en de wielrenfietsen mee moesten.
Overigens zijn er ook buscampers kleiner dan de aangegeven bussen, zoals een VW Caddy, Renault Kangoo of Fiat Doblo.
Met wat creativiteit past hier ook een bedje in en kan je er prima in vertoeven voor een weekend of weekje weg. Voor een langere periode zouden we het alleen niet aanraden.
Grotere segment: L2/H2+
Wie weet ben je al aan je zoektocht begonnen en denk je: ‘man, wat lijken die bussen toch op elkaar’.
In dit geval is dat ook niet vreemd. Veel bussen zijn vrijwel letterlijk dezelfde wagens met identiek onderstel. Alleen het merk of de grill is net anders.
Om die reden hebben we ze gegroepeerd in de volgende categorieën.
Groep 1: Fiat Ducato & Citroen Jumper & Peugeot Boxer
Bussen als een Fiat Ducato, Citroen Jumper of Peugeot Boxer zijn vaak in trek om een buscamper mee te bouwen. Niet voor niets kiezen erkende buscamper-bouwers als Possl of Adria vaak voor deze modellen.
Deze modellen staan erom bekend dat ze iets breder zijn dan de overige bussen. Dit heeft als voordeel dat er een bed in de breedte geplaatst kan worden - soms tot 1.95m.
Scheelt je weer wat kostbare ruimte t.o.v. een lengtebed!
Groep 2: Renault Master & Opel Movano
Ook de Renault Master en Opel Movano worden vaak gekozen als onderstel om een camper van te bouwen.
Wij hebben zelf een Renault Master en zijn hier erg tevreden mee. We waren niet specifiek op zoek naar een Renault. We zochten een L2/H2 met airco, ramen en een imperiaal - en toen kwam deze bus op ons pad.
Qua prijsklasse zijn de Master en Movano ongeveer gelijk met de voorgaande categorie, wellicht iets goedkoper. Een prima bus om een camper van te bouwen.
Groep 3: Ford Transit
Het bekendste model van de Ford Transit (2000-2014) heeft een flinke tijd rondgereden, en is dus ook een bekend gezicht in camperland.
Deze Transit staat bekend als een wat compactere variant dan de overige bussen. Daarom een goede keus als je meer ruimte wilt dan een L1/H1, maar een reguliere L2/H2 te groot vindt. De Ford Transit is vaak ook wat betaalbaarder dan de overige bussen.
De nieuwere Transit is daarnaast een veelgekozen optie. Die is weer wat groter dan het oude model, en wordt vaak gekozen als zelfbouwcamper in de USA.
Groep 4: Mercedes Sprinter & Volkswagen Crafter
Een populaire en veel gekozen bus om een camper van te bouwen is de Mercedes Sprinter. Je ziet ze dan ook vaak rijden als camper.
Ze staan bekend als betrouwbare wagens die heel wat kilometers mee kunnen. Dit zie je ook aan het prijskaartje, vaak zijn ze wat prijziger dan de eerder genoemde wagens.
Vergelijkbaar met de Mercedes Sprinter is de Volkswagen Crafter. Deze beide bussen zijn iets langer dan de overige bussen.
Zoals bij veel dingen geldt ook hier het adagium: if it seems too good to be true - it probably is.
We raden dus aan om niet te gaan jagen op dat koopje, maar een bus te zoeken voor een eerlijke prijs waar je een goed gevoel bij hebt.
Doe je vooronderzoek, stel gerichte kritische vragen bij bezoek en neem gezamenlijk de (onderhouds)historie van de bus door.
Tip! Aangezien je in veel gevallen te maken hebt met een gebruikte bestelwagen, is het goed om even te checken waar de bus voor gebruikt is.
Stel: je hebt bus A met 150.000 kilometer en bus B met 150.000 kilometer. Beide zijn van hetzelfde jaartal en zien er optisch min of meer hetzelfde uit.
Bus A is echter van een koeriersbedrijf geweest voor vele korte ritjes in de stad, terwijl bus B gebruikt is door een kleine zelfstandige, voornamelijk voor lange ritten op de snelweg. Welke bus zou je kiezen?
Natuurlijk is dit voorbeeld veel te kort door de bocht, maar hoogstwaarschijnlijk heeft Bus A een stuk meer geleden dan bus B. Mede daarom zie je bussen die compleet versleten zijn na 250.000km, en bussen die nog wel 10 jaar mee kunnen.
Vraag bij bezichtiging naar de onderhoudshistorie van de bus. Deze zou bijgehouden moeten zijn (maar is ook wel eens niet aanwezig). Let op (of vraag naar bewijs) of er grote onderdelen bijtijds zijn vervangen, of de olie en filters regelmatig zijn ververst en of er bijzondere reparaties hebben plaatsgevonden.
Meestal krijg je al een goed beeld van de bus door naar de algehele conditie te kijken. Deuken, roest, lakschade, werkt alles naar behoren. Vaak is de algehele conditie een goede indicatie van het onderhoud en gebruik.
Ook het aantal eigenaren (en hoe lang de laatste eigenaar hem in het bezit had) kan geeft een indicatie van de status van de bus.
Maak ook vooral een testrit met de wagen. Geef wat gas en laat iemand naar de kleur van de uitlaatgassen kijken. Komt daar forse witte, blauwe, of zelfs zwarte rook uit, dan kan je hem wellicht beter laten schieten om teleurstellingen en extra kosten te voorkomen.
Maar uiteindelijk: zeker weten doe je het natuurlijk nooit helemaal, er kan altijd iets kapot gaan.
Wij hebben veel gehad aan de hulp van Bas zijn vader, die een eigen bedrijf heeft als taxateur van auto’s en motoren. Waarschijnlijk heb jij (net als wij) niet de kennis om te bepalen of de bus helemaal in orde is.
Als je zeker wilt weten dat je een goede bus koopt, dan kan je hem natuurlijk ook bij een erkend autobedrijf kopen. Daarom hebben wij de huisopwielen.com-aankoopservice in het leven geroepen, in samenwerking met onze partner Autobedrijf Sloetjes. Dit is voor mensen op zoek naar een bus voor ombouw. Kijk hier of je in aanmerking komt voor het gratis 15 minuten consult en meld je aan.
De aangegeven prijzen van bussen staan vaak aangegeven als exclusief BTW (tenzij er marge staat aangegeven, dan zijn de bedragen wel inclusief BTW). Tel bij het excl. BTW bedrag dus nog 21% op om het bedrag dat jij als particulier moet betalen te berekenen.
Daarnaast zal er vaak nog BPM betaald moeten worden. BPM is een belasting op personenauto’s en motorrijwielen. Een camper wordt gezien als een personenauto; een bestelbus daarentegen niet.
Aangezien jouw toekomstige camper nu dus nog geen camper is, is de BPM waarschijnlijk nog niet afgedragen. Zodra je bus door de RDW gekeurd is als camper, wordt hij gezien als personenauto, en zal er een bedrag doorberekend worden aan jou (volg je het nog?).
Houd hier dus rekening mee. Dit bedrag is afhankelijk van de leeftijd en cataloguswaarde van de bus.
In ons geval (Renault Master 2010) ging het om ongeveer 650 euro. Toch een flink bedrag!
Ook handig om te weten:
Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen bij de zoektocht naar jouw perfecte bus.
In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.