Nieuwe banden onder je camper

Op welke wegen wil jij kunnen rijden?

Je hebt een prachtige bus gekocht en omgebouwd tot camper, maar er mist nog net die finishing touch. Juist: een stoer setje banden onder je camper! Maar hoe weet je nou of die autoband onder jouw camper past? En waar moet je nog meer aan denken als je je banden verwisselt? 

Geschatte leestijd : 4 minuten

Onderdelen in dit artikel :

  1. Waarom zou je andere banden willen?

  2. De autobandenmaat

  3. Type banden

  4. Onze keuze

Moeilijkheid β˜… β˜… β˜… β˜† β˜†

Kosten β˜… β˜… β˜… β˜† β˜†

Tijd β˜… β˜… β˜† β˜† β˜†

1. Waarom zou je andere banden willen?

Een van de meest voor de hand liggende redenen is omdat je huidige banden simpelweg versleten zijn. Banden slijten natuurlijk door de gemaakte kilometers, maar bijvoorbeeld een slecht wegdek en het klimaat (extreme hitte of kou, of veel zonlicht) hebben ook invloed op de levensduur. Doorrijden met versleten banden is in ieder geval geen goed idee. 

Maar hoe weet je dat je band versleten is? Een band is versleten als je een minimumdiepte hebt bereikt van het profiel van de autoband. Dit is bij zomerbanden ongeveer 2 millimeter - bij winterbanden wordt vaak 4 millimeter aangehouden. 

Een andere reden waarom je van autoband wilt wisselen is omdat je huidige banden niet geschikt zijn op een onverharde ondergrond. Met een camper wil je nog wel eens een stukje onverhard rijden - over bijvoorbeeld gravel of gras. (Weet wel dat dikke banden onder je camper het niet opeens een 4x4 maakt.. maar het gaat zeker schelen in de grip die je hebt op een niet-verharde ondergrond). 

Veel mensen die een camper hebben (inclusief wijzelf) kiezen dan ook voor all-terrain banden die zowel geschikt zijn op de weg als off-road. Wij hebben op onze tweede camper de Toyo Open Country A/T Plus (225/75 R15 102 T) gelegd en zijn daar erg over te spreken.

Een derde reden voor andere banden is meer esthetisch van aard: dikke banden zien er ook simpelweg gaaf uit. Een mooi paar schoenen onder je camper maakt hem gelijk een stuk stoerder. Maar ga nu niet direct de stoerste autoband kopen die je online tegenkomt: er zijn best wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Te starten met de de belangrijkste: de bandenmaat.

2. De autobandenmaat

Je kan namelijk niet zomaar elke band kopen - want niet elke autoband past onder je camper. Daarvoor is het goed om eerst te weten hoe je de cijfers moet interpreteren die bij een autoband horen. Dat lijkt in het begin nogal een puzzel, maar het valt eigenlijk wel mee. 

Als je een autoband gaat kopen, dan staat er vrijwel altijd een cijfer-letter combinatie. Die cijfer-letter combinatie ziet er vaak als volgt uit:

195 / 65 / r15 / 91 / H

205 / 55 / r16 / 91 / H

225 / 75 / r15 / 103 / T

Het eerste gedeelte is de breedte (in mm), het tweede deel staat voor de hoogte van de band (gemeten in percentage van de breedte), dan volgt de velgmaat (bijvoorbeeld 15 inch), dan het draagvermogen (indexcijfer wat correspondeert met een gewicht) en als laatste een letter voor de maximale snelheid (te vinden in onderstaande tabel). Samen vormen ze dus de combinatie die de eigenschappen van de autoband aangeeft. 

Goed, niet elke band past dus zomaar op elke camper. Maar hoe kom je erachter welke wel past? Het meest voor de hand liggende is om even te kijken wat het formaat is van je huidige band. Op de zijkant van elke band zie je die cijfers staan. Mocht je een ander formaat autoband willen dan dat je er nu op hebt liggen, kijk dan eerst of het past op het model bus dat je hebt. Zo zijn voor onze Peugeot Boxer de meest gebruikte bandenmaten 215/70 R15, 225/70 R15 en 225/75 R16. Door even te googlen naar [model bus, modeljaar, autobanden] vind je dit al snel.

Daarnaast moet je ook weten wat het draagvermogen (loadindex) is van de band, zodat hij wel het gewicht van de camper kan dragen. Vaak zit je per band al wel op meer dan (3500kg max gewicht) / 4 banden) = 875kg draagvermogen, maar check het voor de zekerheid even. Je wilt niet een band die het gewicht van de camper niet kan dragen. 

Mocht je van velg willen wisselen, let dan ook goed op of de nieuwe velg op je huidige bus past. Hier hebben wij echter weinig ervaring mee.

 
 

3. Type banden

Er zijn veel verschillende soorten banden. Zonder het te complex te maken heb je banden die bedoeld zijn voor normale asfaltwegen (road), maar ook banden die bestemd zijn voor de modder en het onverharde (off-road). De naam verraadt het al een beetje, maar all-terrain banden zijn de beste optie als je een beetje van beide werelden wil. En dat heb je vaak in een camper! Zo zul je regelmatig op de snelweg rijden, maar wil je ook zonder al teveel moeite een binnendoor-weggetje met gravel kunnen nemen. 

Andere zaken waar je rekening mee moet houden bij nieuwe banden zijn:

  • Geluid

Doorgaans geldt: hoe grover het profiel van de band, des te meer geluid hij gaat maken. In ons geval vinden we het redelijk te verwaarlozen en merken we het verschil niet zo. 

  • Brandstofverbruik

Het brandstofverbruik kan per band verschillen. Let daarnaast op de juiste bandenspanning (dit staat vaak in het instructieboekje van je bus). Als je te weinig spanning in de autobanden zet, gaat je brandstofverbruik van de camper omhoog. 

  • Snelheid

Door een ander formaat band te kiezen, kan de snelheid wat gaan afwijken ten opzichte van wat er aangegeven wordt op de kilometerteller. Als je hier niet mee uitkijkt, kan je in werkelijkheid harder rijden dan dat de teller op je dashboard aangeeft - en riskeer je dus een boete. Het beste is om even een controle te doen met een GPS (bijvoorbeeld dmv een app op je telefoon, of een externe navigatiesysteem) om te kijken hoeveel de snelheid verschilt met de aangegeven snelheid. 

4. Onze keuze

Bij de aankoop van onze bus wisten we dat onze banden op korte termijn aan vervanging toe waren. Daarom zijn we richting het einde van de ombouw op zoek gegaan naar nieuwe. Tijdens onze zoektocht kwamen we een aantal opties tegen waar we enthousiast van werden (o.b.v. reviews, prijs, specificaties, looks).

Uiteindelijk kwamen we op deze top 3 uit:

  1. BF Goodrich all-terrain (235/75R15 104 S)

  2. Toyo Open Country A/T+ (225/75R15 102 T)

  3. General Tire Grabber AT3 (225/75 R15 102 T FR)

Wij zijn toen voor de banden Toyo Open Country A/T+ gegaan. We lazen er goede recensies over en deze hadden een schappelijke prijs. We zijn er erg tevreden over. En zie hieronder het verschil: ze maken de bus gelijk een stuk stoerder!

Van dit ..

.. Naar dit!


We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met je zoektocht naar nieuwe banden.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.ο»Ώ

 

Ook interessant! β–Ύ

Previous
Previous

De verschillen tussen en L1H1 en een L2H2 camper formaat

Next
Next

Flexibele of glazen zonnepanelen op je camper