Zelf raamisolatie maken voor jouw camper

Hoe bekleed je de ramen in jouw camper?

Je hebt de wanden, vloer en het plafond van je camper flink geïsoleerd, maar toch wordt het ‘s nachts goed koud in je camper. Het zou goed kunnen dat dat door je ramen komt. Ramen laten namelijk veel warmte ontsnappen (tijdens koude nachten) óf warmen je camper juist extra snel op wanneer je bij tropische temperaturen aan het kamperen bent. Gelukkig is hier grotendeels wat tegen te doen met de juiste raambekleding. In dit artikel leggen we je uit hoe je raamisolatie voor jouw camper maakt.

Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ★ ★ ☆ ☆

 

1. Waarom ramen isoleren in de camper?

Als je je camper niet zo ‘stealth’ mogelijk wilt houden, dan heb je waarschijnlijk best wat ramen in je camper. Misschien had je het geluk dat er al een aantal inzaten of heb je ze allemaal zelf geplaatst. Lekker, wat daglicht in je huis op wielen!

Het nadeel van veel ramen in je camper is dat je binnen sneller te maken kunt krijgen met temperatuurschommelingen. Via ramen ontsnapt er in de winter namelijk veel warmte van binnen naar buiten, en warmt het in de zomer lekker op.

Mocht je nu ook veel last hebben van condensvorming na een nachtje slapen in je camper, dan kun je overwegen om buitenisolatie te gebruiken. Deze isolatie mat is beschikbaar voor je voorruit en de twee daaraan-grenzende zijramen. Voor de andere ramen aan de zij- of achterkant van je bus zul je echter wat anders moeten verzinnen. Daar kun je in ieder geval van binnen wel goed isoleren, om zo de temperatuur in de camper aangenaam te houden.

Aangezien er veel verschillende ramen geplaatst kunnen worden in een camper, is er niet voor alle formaten standaard raamisolatie beschikbaar. Voor de meeste voorruit + zijruiten kun je wel een standaard pakket krijgen. Echter paste deze voor onze eerste camper Barry voor geen meter, terwijl we wel de juiste versie voor een Renault Master hadden gekocht. Die kon dus weer retour!

Oplossing: gewoon die isolatiematten voor je raam zelf maken! Gelukkig valt het wel mee hoe lastig het is, zeker als je gebruik maakt van de DIY raamisolatie-pakketten. Bij onderdeel 3 wordt dit stap voor stap uitgelegd.

2. Twee andere voordelen - en 1 nadeel

Voordeel #1: Verduistering

Naast de isolerende werking zorgen isolatiematten gemaakt vanuit het DIY raamisolatie-pakket op je ruit ook voor verduistering. En geloof ons, ze werken echt heel verduisterd! Het enige wat je dan wel moet doen, is zorgen dat ze goed op je ramen passen. Maak ze liever net iets te groot dan te klein, want anders valt de verduisterende werking redelijk weg. Zorg er dan wel voor dat je de zuignappen wat meer naar binnen vastzet, want deze moet je op het raam bevestigen. Sommigen vinden het vervelend als je zuignappen blijft zien op je ruiten. In zo’n geval zou je ook sterke magneten kunnen gebruiken, als de ruimte rondom je ruit niet helemaal afgewerkt en dichtgetimmerd is.

Voordeel #2: Privacy

Door het gebruik van deze verduisterende raamisolatie hoef je geen extra gordijnen meer op te hangen. Gordijnen ophangen is soms namelijk best een uitdaging waar je ze goed kan bevestigen. Sommige camperbouwers kiezen ook voor geen gordijnen, maar dat betekent vaak dat iedereen naar binnen kan kijken als je aan het chillen of aan het slapen bent. Toch fijn om wat privacy te hebben!

 
 

Nadeel #1: Het kost wat moeite om op te hangen.

In alle eerlijkheid: even een gordijn ophangen of een verduistering in je raam hebben is toch wel iets sneller dan deze methode. Ook het opplakken kost even wat tijd, maar na verloop van tijd word je er wel handiger in.

3. How it's done

1. Bestel een DIY-pakket om zelf raamisolatie te maken.

2. Knip een deel van het bijgeleverde plastic folie uit wat groot genoeg is om over een geheel raam te plakken.

3. Plak dit stuk plastic folie op met bijv. schilderstape en teken met een dikke stift de raamomvang op het plastic folie.

4. Knip de omtrek van je raam uit het plastic folie.

5. Plaats je mal op de raamisolatie-mat en trek deze over. Let erop dat je de mal op de juiste manier op de raamisolatie-mat legt. Wanneer je raam symmetrisch is aan beide kanten, dan kan er niet zoveel fout gaan, maar wanneer je raam verschillende hoeken heeft, dan is het de moeite waard om dubbel te checken of je aftekent op de juiste kant.

6. Knip of snijd de overgetrokken mal van je raam uit de raamisolatie-mat.

7. Niet de zijkanten van de uitgeknipte raamisolatie vast. Wil je deze niet zichtbaar hebben, zorg er dan voor dat je deze aan het uiterste randje van je raamisolatie vastzet, zodat je ruimte hebt om de kantenband (volgende stap) nog vast te naaien.

8. Tijd om achter de naaimachine te kruipen. Je wilt de zijkanten van je raamisolatie goed afdichten, zodat er geen vocht tussen de verschillende lagen raamisolatie kan komen. Dit kan namelijk schimmel veroorzaken. Naai de zijkanten dicht met de bijgeleverde kantenband.

9. Zet de ogen aan de zijkanten van de genaaide isolatiemat (zorg dat deze wel in het gedeelte van je raam vallen en niet op bijvoorbeeld je deur zelf). Hier bevestig je daarna de zuignappen in.

10. Repeat, repeat, repeat. Totdat al je ramen voorzien zijn van een isolerende raambedekking!

 

Lot werd er op een gegeven moment wel moe van ..

 

4. Nog een paar extra tips!

  • Waar berg je deze lappen raamisolatie op tijdens je camper trips?

Wij laten ze na gebruik altijd even drogen op ons bed (natuurlijk met de natte kant omhoog ;-)) als ze wat vochtig zijn van condens. Daarna rollen we ze in elkaar tot een pakket, met de grootste raamisolatie - die van de voorruit - als buitenste laag. Touwtje eromheen en hup: in de garage ermee.

  • Wat kun je doen als je erg op je budget moet letten?

Je kunt ook bij de bouwmarkt (aluminium) isolatiematten kopen en deze op soortgelijke wijze als hierboven uitgelegd op maat maken. Let erop dat je dan aan de binnenkant ook de zilveren matten ziet in plaats van rustig ogende zwarte matten.

  • Geen zin in afdrukken van de zuignappen op je raam?

Alhoewel de afdrukken van de zuignappen die achterblijven enorm meevallen, zou je voor een ander systeem kunnen kiezen. Wij hebben voor een aantal ramen gebruik gemaakt van sterke magneten, met bij ons als reden dat we achterin een beveiligingsscherm voor ons raam hebben. Hierdoor konden we de zuignappen niet op deze ramen bevestigen.

De raamisolatie voor het dakraam plakken we ‘s avonds met klittenband vast, het kan dan geen kant op! Je moet een beetje oppassen als je de isolatiemat eraf haalt.

 
 
  • Hoe zorg je ervoor dat de kantenband zo makkelijk mogelijk vast genaaid wordt?

Het helpt om de kantenband eerst vast te zetten met wat spelden. Kost even wat tijd, maar daarna kun je gemakkelijker in een vloeiende beweging grote delen doen!


We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met het vinden van de juiste beveiliging.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Een dakterras op het dak van je camper bouwen

Next
Next

Een slider voor je racefiets of MTB maken