De basics over zonnepanelen

Leer meer over zonnepanelen op jouw camper

Anno 2021 hebben veel campers zonnepanelen op het dak. En dat is niet voor niets. Het is een geweldige manier om de energie van de zon op te vangen en op te slaan in je accu. Daarnaast worden zonnepanelen steeds betaalbaarder en eenvoudiger te installeren. Maar er zijn veel verschillende mogelijkheden en het is niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos te zien.

Dit artikel is bedoeld als een startpunt in jouw zoektocht naar de ideale set-up. Mocht je al iets verder zijn in je onderzoek, lees dan hoe je kan berekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt op je camper. Wil je juist meer info over elektra in jouw bus? Kijk dan eens naar dit artikel. Succes!

Camper Zonnepanelen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Onderdelen in dit artikel:

  1. Zonnepanelen: ja of nee?

  2. Welke type zonnepanelen zijn er voor je camper?

  3. Conclusie

Moeilijkheid ★ ★ ☆ ☆ ☆

Kosten ★ ★ ☆ ☆ ☆

Tijd ★ ☆ ☆ ☆ ☆


Gouden tip

Maak eerst een goede inrichting van je dak van de bus, en kijk of zonnepanelen überhaupt passen!

Ben jij op zoek naar een volledig pakket aan zonnepanelen dat je in 1x kan bestellen? Kijk dan hier voor de verschillende pakketten voor zonnepanelen op je camper.

1. Zonnepanelen op je camper: ja of nee?

Als vrienden of bekenden ons vragen of ze zonnepanelen nodig hebben voor hun camper is ons antwoord eigenlijk altijd vrij simpel: doen. En hoeveel? Als het budget het toelaat en je hebt de ruimte.. plaats er gewoon zoveel mogelijk.

En waarom ook niet? De kosten van zonnepanelen vallen tegenwoordig namelijk best wel mee. En zonder stroom zitten is vervelend. Maar als we iets verder kijken, zijn er toch wel wat zaken waar je over na moet denken.

Je stroomverbruik

Waar in je huis stroom in overvloed is, is het in een camper een schaarste. Het is dus belangrijk om in grote lijnen inzichtelijk te maken hoeveel stroom je gaat gebruiken in je bus. Want er is natuurlijk wel een verschil tussen een klein led lampje aanzetten of je macbook meermaals opladen. Als je weinig tot geen stroom verbruikt, kan het dus simpelweg zonde zijn van je geld om zonnepanelen te plaatsen. Gelukkig kun je goed zelf je verwachte stroomverbruik berekenen.

De lay-out van je dak

Hier komen een aantal beslissingen samen. Net zoals dat je een plan maakt voor de vloerindeling, is het ook belangrijk om goed uit te denken hoe alles op je dak eruit gaat zien. Bedenk dus waar je eventueel een dakraam wilt. Of je ruimte moet hebben voor bijvoorbeeld surfplanken of een dakkoffer. En welke afmetingen je zonnepanelen hebben.

Het uiterlijk van de camper

Het kan ook een keuze zijn om jouw camper er niet uit te laten zien als een camper (stealth). Het voordeel daarvan is dat je dan soms op bepaalde plekken kan kamperen waar het anders een stuk duidelijker zou zijn dat je daar kampeert. Zoals je begrijpt, verraden zonnepanelen vrij veel. Ins ons geval wilden we ook extra ramen hebben. Voor ons was dit punt dus niet zo relevant.

O.a. de surfboards, het zijraam en ventilatierooster verraden z’n ware identiteit

O.a. de surfboards, het zijraam en ventilatierooster verraden z’n ware identiteit

Je reisplannen

Als je eigenlijk nooit van plan bent om in de natuur te kamperen, dan kan je jezelf afvragen of zonnepanelen wel nodig zijn. Je kan dan ook kiezen om de stroom te laten lopen via een laadpaal. Ook kan je er voor kiezen om je startaccu te schakelen met je huishoudaccu. Zo kan de dynamo van je startaccu, wanneer je rijdt, ook je huishoudaccu laden. In ons geval hebben we voor alle drie gekozen (een geschakelde accu, een laadpaalingang en een zonnepaneel).

2. Welke type zonnepanelen zijn er voor je camper?

Je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt. Het is dan belangrijk om eerst in grote lijnen te weten hoe een zonnepaneel werkt. Een zonnepaneel werkt wanneer de zon schijnt. Zodra die schijnt, dan zetten de panelen de energie van de zon om in elektriciteit. Elektriciteit die vervolgens opgeslagen kan worden in je accu.

Echter kan een zonnepaneel dit opslaan vaak niet zelf. Daarom plaats je er een controller tussen die, zoals de naam al verklapt, zorgt dat deze krachtige energie gecontroleerd bij de accu aan komt. Deze controller noem je een laadregelaar. Dat proces ziet er dan dus ongeveer zo uit:

camper-zonnepaneel-systeem.jpg

Als je je onderzoek start naar zonnepanelen, zal je vaak monokristallijne en polykristalijne panelen tegenkomen. Door verschillende productieprocessen van het silicium (de grondstof) is de structuur en uiterlijk van deze panelen net wat anders. Monokristallijne zonnepanelen zijn vaak wat prijziger, maar hebben een iets hoger rendement. Wij hebben ook monokristallijne zonnepanelen op onze camper.

Monokristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan een zwartere kleur, polykristallijne hebben een blauwe gloed.

Monokristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan een zwartere kleur, polykristallijne hebben een blauwe gloed.

Daarnaast moet je jezelf afvragen of je de zonnepanelen permanent wil bevestigen of mobiel wilt kunnen meenemen. Het gros van de campers heeft een vaste installatie. Ook wij hebben ze stevig bevestigd op ons dak. Mobiele zonnepanelen daarentegen kan je zelf opzetten zodra de zon schijnt. Deze zonnepanelen zijn vaak wat minder groot/krachtig en zijn meer geschikt voor het laden van kleine apparatuur.


Er zijn daarnaast ook (mobiele) zonnepanelen die flexibel zijn. Die waren altijd erg prijzig. Tegenwoordig zijn ze een stuk betaalbaarder. Vergelijk een flexibel zonnepaneel met een soort mat. Het is vaak een stuk lichter en buigzamer en je kit hem bijv. op het dak van je camper. Ook hoef je minder bang te zijn dat de wind eronder klapt. Op sommige flexibele zonnepanelen kan je ook zonder problemen staan. Een nadeel is dat een flexibel zonnepaneel wat minder goed zijn warmte kwijt kan, zeker wanneer het direct op een oppervlak zit geplaatst. Met als gevolg een verlies aan rendement.

3. Conclusie

Zonnepanelen komen dus in verschillende soorten en maten. Tegenwoordig zijn gelukkig bijna alle zonnepanelen die aangeboden worden van een prima kwaliteit.

De meeste kampeerders die wij hebben ontmoet kiezen voor een vaste installatie met ongeveer 250 tot 400 watt aan monokristallijne zonnepanelen.

Wij hebben daarnaast bij onze bouw in het begin getwijfeld of we niet een van de aangeboden package deals moesten nemen. In ons geval konden we niet een goed pakket vinden en wilden we de vrijheid hebben om het zelf samen te stellen.

Wij hebben deze 180W zonnepanelen (2x) gekocht omdat we ze nergens voordeliger konden vinden en deze afmetingen goed op de lay-out van ons dak pasten. Dit is de MPPT controller die wij gebruiken, inclusief extern scherm. Dit externe scherm is handig omdat je de MPPT controller waarschijnlijk ergens in een kast wegwerkt. En je wilt wel kunnen zien hoeveel zonne-energie er binnen komt.

Wij kunnen in ieder geval zonnepanelen van harte aanbevelen. Wil je weten hoeveel zonnepanelen het beste bij jouw verbruik past, lees dan verder in dit artikel.


Afsluiter: We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen met de keuzes voor jouw zonnepanelen.

In dit artikel kunnen affiliate links staan naar websites van partners. Als je via deze links producten bestelt, dan betaal jij hier niets extra's voor. Wij krijgen vanuit de partner een kleine vergoeding. Hiermee help je ons om huisopwielen.com te blijven aanvullen met nieuwe content en producten.

 

Ook interessant! ▾

Previous
Previous

Camper elektra voor beginners: de belangrijkste onderdelen in jouw camper

Next
Next

Een bed in je camper bouwen: welke opties zijn er?